Aldersmangfold er viktig for næringslivet

Av: Aldersvennlig Norge
Postet: 23.03.23 (oppdatert 13.04.23)
  Eirik Kanck, regionleder i UN Global Compact  Som organisasjon forteller at de daglig erfarer hva man vinner på å ha et mangfoldig team som er åpne for hverandres innspill. 
Eirik Kanck, regionleder i UN Global Compact Som organisasjon forteller at de daglig erfarer hva man vinner på å ha et mangfoldig team som er åpne for hverandres innspill. 

Postet: 02.02.23 (oppdatert 02.02.23)

Som partner med Senteret for et aldersvennlig Norge har UN Global Compact Norge fått flere sparringspartnere og innsikt som er viktig i arbeidet med å skape et bærekraftig næringsliv.  

− Senteret for et aldersvennlig Norge jobber i tråd med våre verdier og FNs bærekraftsmål. Den gode dialogen og sparringen vi har hatt, ikke minst med de andre partnerne, har vi tatt med oss internt og ut til våre medlemmer når det kommer til bevisstgjøring, forteller Eirik Kanck, regionleder i UN Global Compact. 

− Aldersvennlig utvikling er bærekraftig utvikling. Med UN Global Compact Norge har vi en solid partner med på laget, forteller Nina Myklebust som er ansvarlig for senterets partnerskapsordning. 

Mangfold er også bærekraft 

Som FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv, har UN Global Compact medlemsbedrifter innen alle bransjer og sektorer. De hjelper bedriftene med å se mulighetene som ligger i det grønne skiftet, ikke bare utfordringer. Og her er alder et viktig aspekt. 

− Den norske befolkningen blir stadig eldre, og demografien vil se veldig annerledes ut i fremtiden. Dette ser vi på som en kilde til ressurser for Norge som helhet, men også for enkeltbedrifter, understreker Eirik. 

Han mener at det spesielt i små- og mellomstore bedrifter kan være verdifullt å hente inn seniorenes kompetanse. Og at kompetanseoverføring er et nøkkelord for å lykkes.

− Dersom vi organiserer det riktig, vil det være av stor samfunnsøkonomisk nytte å bruke erfaringene og kompetansen som seniorene besitter. Samtidig vil det være meningsfullt for den enkelte, fortsetter Kanck. 

Krever en bevisstgjøring 

Eirik forteller at de jevnlig er i kontakt med sine medlemsbedrifter. Her deler de historier fra de som aktivt tar tak i demografitematikken. Å bevisstgjøre og dele gode eksempler er også viktig. Som organisasjon erfarer de daglig hva man vinner på å ha et mangfoldig team som er åpne for hverandres innspill. 

− Vi er en sammensatt gjeng med ulike erfaringer og kulturer. Det opplever vi som en stor fordel, understreker han. 

− Det handler om bedrifter som har lagt til rette for en struktur hvor de beholder kompetanse innad, blant annet som mentorer og rådgivere til nyansatte. Det har bidratt til vinn-vinn situasjoner. Det kan eksempelvis være bedrifter som har skapt nye produkt og tjenester, som igjen har gitt positivt resultat på bunnlinjen. Og i bærekraftsarbeidet, avslutter Eirik.  

 

OM UN GLOBAL COMPACT 

UN Global Compact er FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv. Målet er å skape en global bevegelse av ansvarlige og bærekraftige bedrifter som skal forme fremtidens næringsliv. Norge fikk sitt eget styre i 2018, og åpnet det norske hovedkontoret høsten 2019. 

Medlemmene er forpliktet til UN Global Compacts ti prinsipper, og må årlig melde inn hvordan de jobber med disse og bærekraft. Prinsippene strekker seg over fire felt; menneskerettigheter, arbeidsrettigheter, antikorrupsjon og klima. 

Regjeringen har pekt på organisasjonen som et av verktøyene de foretrekker i arbeidet med å oppnå bærekraftmål nummer 17 – Samarbeid for å nå målene, ved å ha antall medlemmer som et eget målepunkt, i tillegg til å oppnevne lederen til Regjeringens topplederforum for bærekraftsmålene og invitere med et medlem fra privat sektor på de ulike møtene.  

Lokasjon(er): Oslo, Bergen, Tromsø og Kristiansund. 

globalcompact.no