Aldersvennlige parker og turstier
Tilgjengelige turveier og parkområder kan ha innvirkning både på den fysiske, sosiale og psykiske helsen. I det tredje kappitelet i eksempelsamlingen "Aktiv og sosial hele livet" er det aldersvennlige parker og turstier som er tema.
Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.
Eksemplene under er hentet fra kapittelet «Parker og turstier» i heftet:
Aktiv og sosial hele livet - Universet utformede og aldersvennlige uteområder og møteplasser (pdf)
Eksempler fra kommunene:
Engasjerte lokale ildsjeler
I 2012 startet Vestfold fylkeskommune et prosjekt med mål om at alle kommunene i fylket skulle ha en sentrumsnær turvei som er tilgengelig for alle. 18 kommuner i det nye fylket Vestfold og Tekemark har nå en slik tursti, og I Drangedal er en nedlagt togtrasé blitt transformert til turvei.
Gjennom forhandlinger med BaneNor Eiendom overtok Drangedal kommune traseen, som er et statlig sikret friluftsområde. Tilskudd fra Miljødirektoratet, støtte fra Sparebankstiftelsen DNB pluss spillemidler, tilskudd og trafikksikringsmidler fra fylkeskommunen og kommunal innsats sørget for å realisere planene om en turvei. Turveien er hele 5,5 kilometer lang, og har fungerer som en sosial møteplass med ulike aktiviteter for lokalbefolkningen og besøkende.
Mer om prosjektet på side 40 i heftet
Livskvalitet i sjøkanten
Tilgangen til sjøkanten er avgjørende for den aldersvennlige utviklingen i Stord kommune. Som en del av byromsstrategien har kommunen rustet opp havnepromenaden og bygget nye leilighetskompleks. Promenaden er terskelfri, med ledelinjer og hvilebenker underveis. Promenaden ender i den lille Onarheimsparken, og er et yndet turmål for alle innbyggerne.
Et annet nytt, uterom i kommunen er aktvitetsparken ved Kulturhuset. Her er det kommet skatepark etter innspill fra ungdommene. Den er samlokalisert med en utescene, samt en petanquebane, som var et ønske fra den aktive, lokale petanqueklubben. Slik har kommunen lagt til rette for generasjonsmøter.
Stord kommune har også søkt tilskudd fra Fylkeskommunen for å utvikle en egen uteromsnorm – som skal integreres i areal‑ planen.
Mer om prosjektet på side 44 i heftet
Nytt liv på gammel grunn
Midtsandtangen, et 150 mål stort område i Malvik kommune i Trøndelag, har blitt forvandlet fra et forsvarsanlegg til et frodig rekreasjonssted for alle. Det startet som et pilotprosjekt for tilgjengelighet og friluftsliv, og har nå blitt et aldersvennlig rekreasjonsområde med stier, strand, kafé, sanitærbygg og en aktivitetspark. Det var eldrerådet som tok til orde for sistnevnte. Trimparken, omgitt av belysning, gjør området tryggere og tilgjengelig hele året, og kommunen tilbyr instruksjon og veiledning fra en fysioterapeut.
Mer om prosjektet på side 50 i heftet
Den svevende turveien
I samarbeid med dugnadslaget Tur- og Lysløypa i Sarpsborgmarka (TSL) har Sarpsborg kommune fått på plass en tursti som ligger et lite, tilstrekkelig flatt stykke, fra parkeringsplassen. Stien er universelt utformet, har en rekke benker og ender i et område med fire gapahuker, bord, griller og et HC-toalett. Stien er koblet til det øvrige turnettet på rundt 40 kilometer.
TLS har to faste dugnad-dager i uka, to egne biler og en mengde utstyr for å holde stier og områder i orden. De er drevne søknadskrivere og skaffer penger via stiftelser og andre kanaler, som for eksempel lokale sponsorer.
Mer om prosjektet på side 54 i heftet
Kaldt vann og varmt samhold
Når Notodden kommune skulle legge planer for det nedlagte industriområdet ved sjøkanten satte de i gang omfattende medvirkningsprosesser. Løsningen skulle møte mange ønsker og behov: Binde byen sammen, være åpen og vennlig, være universelt utformet og tilgjengelig for alle. Romme muligheter for egenorganisert aktivitet, ha gode møteplasser, stimulere til møter på tvers av generasjoner og samsvare estetisk med industrihistorien.
Turforeningen, ungdomsrådet, elever ved ungdomsskolen, videregående skole og barnehager ble involvert. En workshop for politikere og næringsliv, innledet av landskapsarkitekter andre fagfolk, og konkluderte med en folkesti.
Mer om prosjektet på side 58 i hefte
Fra parkering til park
I påvente av den nye sentrumsplanen, laget Askøy kommune en pop-up park på en parkeringsplass på Kleppestø. Her hentet de innspill fra innbyggerne om hva de ønsket seg på det samme området. I tillegg ble utvalgte målgrupper invitert, og samme dag samlet også næringslivet og frivilligheten seg i kommunestyresalen for å drøfte hvordan man kunne lage en park der det er gøy og godt å være for alle.
Kommunen fikk søkte og fikk 370 000 kroner av Vestland fylkeskommune til prosjektet med parken. Pengene er blant annet brukt til selve stuntet, juletrebelysning og benker. Kort tid etter at benkene kom på plass sommeren 2022 begynte folk å ta med seg både lunsjen sin og ungene dit. Møteplassen er allerede utrolig mye brukt.
Mer om prosjektet på side 64 i heftet
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Bli oppdatert på siste nytt fra senteret og arbeidet med et aldersvennlig Norge.