Bare aldersvennlig når det er oppholdsvær og bart på bakken
Det siste året har Senteret for et aldersvennlig Norge hatt gleden av å følge prosjektet Ageing in the Arctic. De har sett nærmere på hvordan eldre opplever vinteren i Bodø, og hvilke tiltak som bør gjøres for å få en mer aldersvennlig by hele året.
Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.
− Bodø er en svært aldersvennlig by - men bare når det er oppholdsvær og bart på bakken, forteller Siri Arntzen-Ratnarajan, prosjektleder i Fabric+/AT Arkitektur.
15. november presenteres prosjektet Ageing in the Arctic i webinaret Hvordan tilrettelegge for aldersvennlige uteområder og møteplasser i vinterhalvåret? Påmelding og program finner du her.
Tverrfaglig utgangspunkt
Ageing in the Arctic var ett av to prosjekt som fikk DOGA sine midler for inkluderende design i 2022 på bakgrunn av sitt aldersvennlige perspektiv. Siden den gang har det vært jobbet bredt både med innbyggere og ulike deler av kommunen og næringslivet i Bodø.
Sammen med et team av leger, arkitekter, urbanister, økonomer og offentlige tjenesteytere har Fabric+ i samarbeid med Bodø kommune undersøkt hvordan vinteren påvirker godt voksne bodøværinger.
Blir sittende inne
Det er gjennomført spørreundersøkelser, litteraturstudie, seniortråkk, byvandringer, dialogmøter, workshop og dybdeintervjuer.
− Våre undersøkelser viser at vær og føre på vinteren i Bodø påvirker eldres følelse av trygghet, aktivitetsnivå og deres helse. Alt for mange mister i stor grad lysten til å gå ut, forteller Siri.
− Dårlig vær og føre og frykt for å falle løftes fram som hovedårsak til at eldre ikke er så fysisk eller sosialt aktive som de ønsker. Godt over halvparten svarer at de kjenner noen eller flere som lar være å gå ut vinterhalvåret.
Berører flere sektorer
Siri peker på at tiltakene som kan bidra til å gjøre uterommene mer tilgjengelige og aldersvennlige om vinteren vil finnes på tvers av ulike interesser og i ulike sektorer.
− Mer treffsikker brøyting og strøing, vintertilpassede sitteplasser og belysning er åpenbare grep. Men så kan vi også se på nye tjenestekonsept eller støtte på glatt føre. Vi kan også tenke markedsmuligheter og design, gjennom å utforme piggsko eller brodde som er enklere å ta av og på.
− Her vil både design, arkitektur, tjeneste- og byutvikling ha mye å si, understreker Siri, og forteller at prosjektet nå skal gjennom en prosess for å finne ideer til tiltak, teste ut flere løsninger for deretter å implementere det som fungerer.
Internasjonal interesse
Prosjektet i Bodø har allerede vekket internasjonal interesse. Både land i Europa og utenfor - som Canada - er interessert i innsikten fra prosjektet og hvordan det følges opp med eventuelle tiltak og utvikling. Det er et spennende forskningsprosjekt med stor overføringsverdi til andre kommuner i Norge og internasjonalt.
− Innsikten fra dette prosjektet vil ha stor verdi for andre. Det er det ingen tvil om, avslutter Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge. Hun har fulgt arbeidet i Bodø tett det siste året.