Bli med på Generasjonslekene 2025
Senteret for et aldersvennlig Norge og Norges Frivilligsentraler inviterer til en ny runde med Generasjonslekene i 2025. Her vil landets byer og tettsteder få mulighet til å skape en lavterskel inkluderende møteplass med aktiviteter for flere generasjoner. Påmeldingsfrist er satt til 16. januar 2025.
Oppfordringen om å melde seg på går til både kommuner og frivilligsentraler over hele landet. Som arrangører vil de få tilgang på veiledning om organisering, planlegging og markedsføring, samt en egen arrangørpakke, med markedsmateriell og et utvalg av premier.
Et tiltak i Bo trygt hjemme-reformen
Dette blir den fjerde runden med Generasjonslekene Senteret for et aldersvennlig Norge inviterer til i samarbeid med Norges Frivilligsentraler. Fra 2022 til 2024 har det vært arrangert over 100 Generasjonsleker fra Arendal i sør til Karasjok i nord.
Generasjonslekene er folkehelse og bruk av nærmiljø, samtidig er det en mulighet til å skape entusiasme og samhørighet i lokalmiljøet. Det handler om å skape en møteplass mellom generasjoner.
Generasjonslekene er også en av aktivitetene som løftes frem i Bo trygt hjemme-reformen under innsatsområde levende lokalsamfunn.
I et aldersvennlig Norge skal det være møteplasser og arenaer der alle generasjoner kan møtes gjennom ulike aktiviteter. Dette kan også bidra til å redusere alderisme - de negative holdningene og stereoptypiene vi kan ha for ulike aldersgrupper.
− Ved å legge til rette for at Generasjonslekene kan arrangeres i norske byer og tettsteder, ønsker vi å bidra til nettopp dette, forklarer Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge.
Aktiviteter for alle
Aktivitetene som utgjør Generasjonslekene er i hovedsak fysiske med ulike former for lek, ballspill, treningsformer, idretter, men kan også inkludere aktiviteter som sjakk og quiz eller praktiske oppgaver. Lagene skal ha minimum to generasjoner med, og de trenger ikke å være i familie.
Les mer om Generasjonslekene her.
− Det viktigste er at dette skal være noe for alle, uansett hvilken fysisk form de er i. Dette handler om samarbeid, lek og moro, ikke innbitt konkurranse – og her kan de selv bestemme hvilke aktiviteter de vil delta på, forteller Anne Berit.
Her er det snakk om gjennomføring på lavt budsjett, og det skal heller ikke koste noe å delta.
− Tenk samskaping, byttehandel med ulike partnere og smart bruk av materialer, oppfordrer Anne Berit.
Samarbeid og samskaping lokalt
Hun mener at Generasjonslekene kan være en fin øvelse i samarbeid på tvers.
− En aldersvennlig samfunnsutvikling krever at flere sektorer, fag og interesser kommer på banen. Det er da vi får de gode løsningene, understreker Anne Berit.
− Arrangørene melder tilbake at de har skapt en ny felles arena for samarbeid gjennom Generasjonslekene. De har involvert bredt og fått meg seg idrettslag, pensjonistlag, nærbutikken, sentrumsforeninger, eldreråd, skoler og frivilligsentralene, – for å nevne noen.
Les mer om Generasjonslekene 2024.
Generasjonslekene i din kommune?
Vil din kommune eller frivilligsentral arrangere Generasjonslekene. Send oss en motivasjonspåmelding innen 16. januar.
Spørsmål? Ta kontakt med Anne Berit Rafoss.