Bo trygt hjemme
− Legg eldrebølgen død! var et av budskapene da statsminister Jonas Gahr Støre presenterte regjeringens nye eldrereform "Fellesskap og meistring – bu trygt heime". Reformen skal bidra til et mer aldersvennlig samfunn, at flere eldre kan leve aktive liv lenger og oppleve trygghet ved å bo i eget hjem.
Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol var også med under fremleggelsen fredag 16. juni.
– Alle eldre i Norge skal ha en trygg og god alderdom. Vi kommer til å få en kraftig vekst i antall eldre. Denne eldrereformen strekker seg fra hverdagslivet og lokalsamfunnet via boliger og hjemmetjenester til samhandling med sykehusene, forklarte Gahr Støre innledningsvis.
Reformen har fire satsingsområder:
- Levende lokalsamfunn som ivaretar aktivitet og fellesskap
- Tilpassede botilbud, og mulighet for å bo trygt i eget hjem lenger
- Kompetente medarbeidere
- Trygghet for brukere og støtte til pårørende
Program for et aldersvennlig 2030
I reformen blir det presentert en rekke tiltak, og regjeringen trekker frem Program for et aldersvennlig Norge i 2030 blant de tre viktigste.
Program for et aldersvennlig Norge i 2030 ligger inn under satsingsområdet Levende lokalsamfunn, og skal skape flere sosiale møteplasser, aldersvennlig transport, aldersvennlig frivillighet og planlegging for en bedre alderdom.
Bolig, møteplasser og aldersvennlig transport
Tidligere i år sendte Rådet for et aldersvennlig Norge en rapport til Helse- og omsorgsministeren, med temaer de mener er avgjørende i arbeidet med å skape et aldersvennlig Norge. Her pekte de blant annet på boliger som vi kan bli eldre i, møteplasser og aktiviteter og transport.
– Det er gledelig å se at mye av det rådet har jobbet med og spilt inn, er med i meldingen, sier Berit Brørby, leder i Rådet for et aldersvennlig Norge.
Mye godt arbeid i kommunene
– Den nye satsinga vil bygge videre på og styrke alt det gode arbeidet kommunene allerede er i gang med i arbeidet med et aldersvennlig Norge og Leve heile livet-reformen, sier Wenche Halsen, leder i Senteret for et aldersvennlig Norge.
– Senteret vil sammen med Helsedirektoratet bidra til en mest mulig sømløs overgang ved å ha fullt trykk på det pågående arbeidet gjennom hele 2023, understreker hun.