Eldrerådskurset har hatt effekt: – Vi har fått mer selvtillit

Postet: 15.10.24 (oppdatert 15.10.24)
To seniorer sitter på en benk
I vår deltok Hege Nordahl på Eldrerådskurset sammen med Bjørn Anders Hoff og medlemmer av Innlandet fylkes eldreråd. De fikk mye ut av kurset, og har gjort flere ting annerledes i etterkant.

I vår deltok rundt 1400 eldrerådsmedlemmer på det nye Eldrerådskurset. Hege Nordahl og Bjørn Anders Hoff i Innlandet fylkes eldreråd har gjort flere ting annerledes etter kurset.

På Eldrerådskurset lærte deltakerne om aldersvennlige lokalsamfunn og hvordan eldrerådene kan bidra til dette i sin kommune eller fylke. Medlemmene fylkeseldrerådet i Innlandet har tatt med seg det de lærte videre i arbeidet. Hege Nordahl er nestleder av fylkeseldrerådet i Innlandet, og medlem av eldrerådet i Ringsaker. Hun er også teknologiambassadør i Pensjonistforbundet.  

For ett og et halvt år siden ante jeg ikke hva eldrerådet var. Nå er jeg med i to eldreråd. Det har vært veldig fint å få en grundig innføring i hva som er rollen vår og hva vi kan bidra med. Det er ingen tvil om at jeg føler meg mer offensiv og fikk mer selvtillit etter kurset, sier Hege.

Arrangerte fylkeskonferanse

Fylkeseldrerådet arrangerer hvert år en fylkeskonferanse for alle de kommunale eldrerådene i Innlandet. Denne gangen hentet de inspirasjon fra Elderådskurset for å finne ut av hvilke temaer det var viktig å dekke på konferansen. 

På Eldrerådskurset oppdaget vi at flere ønsket seg mer opplæring i hvordan det daglige arbeidet i eldrerådet kan og bør være. På fylkeskonferansen satt vi derfor av tid til å dykke dypere inn i dette, sier Bjørn Anders Hoff som er leder av Innlandet fylkes eldreråd.

Bjørn Anders og Hege oppdaget blant annet at flere kommunale eldreråd manglet reglement, så dette ble gjennomgått på konferansen.

Eldrerådene har vært usynlige

Bjørn Anders og Hege mener at mange eldreråd har vært usynlige, men at dette vil endre seg i den neste fireårsperioden. Gjennom fadderordningen de har, hvor medlemmer av fylkeseldrerådet er kontaktperson for et eller flere kommunale eldreråd, ser de allerede en endring.

 Vår erfaring er at mange har jobbet mer aktivt med å være synlige etter kurset. De kommunale eldrerådene står på stand, har en roll-up og viser frem hvem de er. Det er alfa omega for at seniorer og politikere skal vite hvem de er, og hvem de kan kontakte, sier Bjørn Anders.

Hege ble inspirert av det gode samarbeidet mellom eldrerådslederen i Asker, Kirsten Koht, og ordfører Lene Conradi. I Asker har de «eldrerådets time», på kommunens mange innbyggertorg.

I Ringsaker skal vi starte opp med en åpen halvtime før møtene våre, slik at seniorer kan snakke med oss om hva som er viktig for dem. Vi håper å bli enda mer synlige for innbyggerne våre på denne måten. De er også hjertelig velkomne til å delta på de åpne møtene våre, sier Hege.

På eldrerådskurset ble nettsiden «Senior i Gjøvik» trukket frem som eksempel, hvor nyttig informasjon for seniorer i Gjøvik er samlet.

Vi ble skikkelig inspirert av Gjøvik kommune, og har planer om å gjøre noe liknende i Ringsaker, sier Hege.

Lokalpolitikere og ordførere bør også få kurs

Bjørn Anders og Hege er opptatt av at det ikke bare er eldrerådene som skal kurses i eldrerådsarbeid.

For å få til ting sammen, må vi jobbe sammen. Da må også ordførere og kommunepolitikere få en innføring i hva eldrerådet er og hvordan vi kan involveres, sier Bjørn Anders.

Hege forteller at Pensjonistforbundet i Hedmark gjorde en undersøkelsen våren 2024 for å se hvor mange av de lokale eldrerådene som hadde talerett. I det som tidligere var Hedmark fylke, var det kun 60 % av eldrerådene som hadde talerett i kommunestyret.

Vi mener at alle rådene skal ha talerett i kommunestyret. Det er viktig for å bli lyttet til og for at eldrerådene skal få fremmet sine synspunkter og meninger til lokalpolitikerne. Målet vårt er at alle eldrerådene i Innlandet skal ha talerett, avslutter Hege.