Felles innsatts for å mobilisere seniorkraften i frivilligheten

Postet: 01.10.24 (oppdatert 21.10.24)
Eldre dame står å bretter en papirfigur.
Ny forskning fra Frivillighetsbarometeret viser at eldre frivillige bidrar mer enn andre. Hele 27 % av frivillige over 60 år gjør mer enn 5 timer frivillig arbeid hver måned! Dette er en ressurs og en kraft vi må ta vare på. Foto: Centre for ageing better

I oktober retter Senteret for et aldersvennlig Norge og Frivillighet Norge fokuset på seniorkraften i frivilligheten. 1. oktober går startskuddet for kampanjen som oppfordrer seniorene til å engasjere seg, og kommunene og organisasjonene til å inkludere og invitere seniorene i frivilligheten.  

Under Arendalsuka ble ordet seniorkraften hyppig brukt. Blant annet understreket Wenche Halsen, leder i Senter for et aldersvennlig Norge, at eldre frivillige ikke bare er en ressurs, men også har en helt egen kraft. 

– Vi vet i kroner og øre hva seniorenes frivillige innsatts er verdt. Men den kunnskapen og erfaringen de tar med seg inn i frivilligheten er vanskelig å måle på samme måte. Vi vet at seniorene ønsker å være frivillige. Men så er det også noen hindringer på veien. Det må vi gjøre noe med, understreker Wenche. 

Seniorene må bli spurt 

Tall fra Frivillighet Norge viser nemlig at mer enn 60 prosent av seniorer kan tenke seg å være frivillige. Likevel er det bare 30 prosent som er forsøkt rekruttert. 

– Både kommuner og de frivillige organisasjonene må spørre. Seniorene må bli spurt direkte, gjerne av noen de kjenner. Så de som allerede er frivillige, eller de som trenger frivillige, utfordres til å spørre venner og kjente, sier Wenche. 

− Frivillighet er for mange veien til en aktiv og sosial alderdom, og i et aldersvennlig samfunn må vi legge til rette slik at de som vil, kan få bidra med sin kunnskap og erfaring. Det krever imidlertid at vi tenker nytt – sammen, om hvordan vi rekrutterer, tilrettelegger og organiserer seniorrkraften i frivilligheten. 

Sandefjord kommune har tenkt nytt, og har også klare tanker ikke bare om hvordan de skal rekruttere, men også beholde den frivillige seniorkraften.

La deg engasjere! 

Når vi snakker om seniorkraften i frivilligheten, så snakker vi ofte om en vinn-vinn situasjon. Tall fra ulike undersøkelser viser nemlig at seniorene som engasjerer seg i frivilligheten opplever å ha både bedre helse og livskvalitet, enn de som ikke er engasjert i frivilligheten. 

Senest i Frivillighetsbarometeret ble det vist til at det en lavere andel som har vært ensomme det siste året blant de som ofte gjør frivillig arbeid og de som ofte har deltatt på aktiviteter i frivilligheten. 

– Seniorene sitter på kunnskap og erfaring som er enormt verdifull. Vi vet som sagt, hvor mye den frivillige innsatsen er verdt i kroner, men vi må heller ikke glemme verdien det gir den enkelte. Enten det er som deltaker eller bidragsyter i frivilligheten, sier Stian Slotterøy, generalsekretær i Frivillighet Norge

 


Relevante verktøy og ressurser

Frivillig.no

Frivillig.no er en nettside for rekruttering av nye frivillige til organisasjoner over hele Norge.

Veileder for flere engasjerte seniorer i lokalmiljøet

For å utløse de ressursene som de kommende seniorene representerer, må kommunen tenke nytt. Kommunen må være tilrettelegger og innovatør, ikke bare bestiller av frivillige bidrag. Denne veilederen skal gi kommunene inspirasjon og verktøy slik at flere seniorer får bidra i lokalmiljøet.

Veileder for økt deltakelse

Veilederen er laget av Frivillighet Norge, med støtte fra Helsedirektoratet, og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Målet er få med flere i frivilligheten, og at flere kommuner og frivillige lag, foreninger og organisasjoner skal samarbeide om økt deltagelse.

Seniorer i Norge 2024: Sosial deltakelse

Statistisk sentralbyrå har skrevet en artikkel som ser nærmere på seniorenes deltakelse i frivillige aktiviteter, og hvordan disse påvirker livskvalitet og subjektiv helse.