Fikk innspill til digital inkludering av eldre
.jpg)
I mars inviterte Senteret for et aldersvennlig Norge frivillige, offentlige og private aktører til innspillsmøte og workshop om digital inkludering. Hvilke tjenester, kurs og tilbud har vi i dag som bidrar til økt digital kompetanse blant seniorene? Og hva mener aktørene skal til for at flere blir og forblir digitalt inkludert?
Spørsmålene var store, men engasjementet var det ingenting å si på.
Bakgrunnen for innspillsmøtet er at Senteret for et aldersvennlig Norge har fått 10 millioner kroner i statsbudsjettet til å jobbe med økt digital inkludering og opplæring av eldre.
– Aktørene sitter på verdifull innsikt og kompetanse, og det ble løftet frem flere viktige tiltak og perspektiv som vi vil ta med oss i det videre arbeidet, sier Wenche Halsen, leder i Senteret for et aldersvennlig Norge.
På møtet deltok Digitaliseringsdirektoratet, Pensjonistforbundet, Norsk bibliotekforening, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Livsglede for eldre, Frelsesarmeen, Friskus, Seniorene, Frivillighet Norge, Sametingets eldreråd, Ålesund kommune, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Helsedirektoratet, Bydel Alna, Bydel Ullern, Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold, Bærum kommune, Oslo Røde Kors, Telia Norge, Forbrukerrådet.
Digital inkludering i et aldersvennlig samfunn
Digitalt utenforskap er en kompleks utfordring. I dag er 850.000 digitalt utenfor eller digitalt sårbare. En stor andel av disse er eldre.
– Skal vi skape aldersvennlige lokalsamfunn, er digitalisering en viktig brikke. Folk skal føle mestring, ha kontroll over eget liv og bo trygt hjemme så lenge som mulig. Når vi vet at stadig større deler av hverdagen digitaliseres, så må vi passe på at vi får med flest mulig.
Wenche understreker at det ikke er et mål at alle skal bli digitale, men at de som allerede er digitale – forblir det, også etter at de slutter å jobbe. Og at prosenten av ikke-digitale går ned.
– Et sted må vi starte. Med dette møtet var målet å få en oversikt over hvilke opplæringstilbud og tiltak som allerede finnes, og hvilke tilbud som blir etterspurt og benyttet. Hva de ulike aktørene opplever at virker, borre i hva som ikke virker og hvorfor. Og ikke minst hva som savnes og etterspørres, forteller hun.
Status på tiltakene i handlingsplan for digital inkludering
Gjennom handlingsplan for økt inkludering i et digitalt samfunn er det allerede satt i gang flere tiltak. Det er Digitaliseringsdirektoratet som har hovedansvaret for å koordinere oppfølgingen av regjeringens politikk på fagområdet.
Handlingsplanen er inne i sitt siste år, og Stian Lindbøl fra Digitaliseringsdirektoratet gav deltakerne status på arbeidet.
Han fortalte at for handlingsplanen overordnet, er godt over halvparten av de 32 tiltakene planlagt, i rute eller gjennomført. For innsatsområdet "Grunnleggende digitale ferdigheter" er 12 av 13 tiltak i gang, planlagt eller gjennomført. Dette gjelder blant annet tiltaket om å styrke innsatsen mot opplæring av eldre som gjøres i regi av organisasjoner. Et annet er å øke kjennskapen til digidel-tjenesten til HK-dir.
– Dette viser at det allerede skjer mye for å få flere til å bli trygge og delta i det digitale. Vår jobb nå er å se på hvor vi kan legge innsatsen med de midlene vi har fått. Det er viktig å vite at det vi gjør virker, sier Wenche.
Flere veier til digital inkludering

Innspillene fra møtet skal bidra til å peke videre retning for arbeidet til senteret.
– Målet til regjeringen er at 95 prosent skal ha grunnleggende digitale ferdigheter innen 2030. Vi gleder oss til fortsettelsen, til å samarbeide med ulike aktører – og ikke minst seniorene selv, slik at flere kan bli trygge i den digitale hverdagen, avslutter Wenche.
Senteret for et aldersvennlig Norge vil også utvide staben med en ny medarbeider i et toårig engasjement. Hen vil lede og koordinere arbeidet med de forskjellige aktørene som involveres.