FNs internasjonale dag for eldre: Aldring med verdighet
Aldring med verdighet - viktigheten av å styrke omsorg- og støttesystemer for eldre over hele verden. Dette er temaet for FNs internasjonale eldredag i år. Dagen som markeres den 1. oktober.
Senteret for et aldersvennlig Norge markerer FNs internasjonale dag for eldre hvert år. Samtidig gleder vi oss over de mange fine arrangementer som skjer i regi av kommuner, lag og foreninger, organisasjoner og næringsliv rundt omkring i hele landet i tilknytning til denne dagen.
Det er viktig at seniorene har sin dag, hvor sentrale tema knyttet til eldre og aldring kommer på dagsorden lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Bo trygt hjemme
I år er tema for eldredagen aldring med verdighet. Det handler om viktigheten av å stryke omsorgs- og støttesystemer for eldre i en tid der hele verden opplever et demografisk skifte. I 2030 anslås det at vi vil være flere eldre enn ungdom globalt.
Temaet for årets eldredag har en fin kobling opp mot Bo trygt hjemme-reformen som senteret sammen med Rådet for et aldersvennlig Norge skal bidra til å gjennomføre. Målet med reformen er å bidra til at eldre kan bo trygt hjemme og at behovet for helse og omsorgstjenester blir utsatt gjennom bedre planlegging, styrket forebygging og mer målrettede tjenester.
Videre vil regjering sikre bedre bruk av personell og de samlede ressursene, og gjennom dette bidra til at alle som trenger det får tilgang på gode og trygge tjenester.
De overordnede målene i reformen skal følges opp med innsats på tvers av samfunnssektorene.
Det må tenkes nytt
På linje med store deler av verden blir vi i Norge også flere eldre som er friskere og lever lenger. Og vi blir færre yngre til å ivareta tjenestene på den måten vi kjenner i dag. Her må det tenkes nytt for å sikre at eldre blir ivaretatt på en god og verdig måte.
– Selv Bo trygt hjemme-reformen legger opp til at vi skal kunne greie oss trygt og godt hjemme uten tjenester så lenge som mulig, må det ikke være noen tvil om at den dagen vi trenger det, så får vi den hjelpen vi trenger, understreker Wenche.
– Det er nettopp derfor vi ikke kan tenke at alt som skjer knyttet til demografiendringene, med flere eldre og færre yngre, skal løses i helse og omsorg alene, legger hun til.
Levende og aldersvennlig lokalsamfunn
I senteret har vi et spesielt ansvar innenfor reformens første innsattsområde: levende lokalsamfunn.
– Vi jobber med forebygging og folkehelse for å holde omsorgstrappen unna, mens andre oppdrag i Bo trygt hjemme er nettopp omsorg og støttesystemer, utdyper Wenche.
– Levende og aldersvennlige lokalsamfunn skal støtte opp under aktiviteter, deltakelse og møter mellom generasjoner. Her er vårt oppdrag å gjennomføre Program for et aldersvennlig Norge 2030, som er et virkemiddel for at målene om gode lokalsamfunn nås, forklarer Wenche.
Et aldersvennlig samfunn gjør det mulig å leve gode, selvstendige og aktive liv så lenge som mulig. Det handler om hvordan vi legger til rette for og utvikler nærmiljø og lokalsamfunn, boliger, møteplasser, transportløsninger og aktiviteter i byer og tettsteder, slik at behovene til den mangfoldige gruppen eldre innbyggere ivaretas på en god måte.
– Dette er et oppdrag vi er svært glade for at vi får jobbe med. Her kan vi følge opp det gode arbeidet som allerede er gjort, avslutter Wenche Halsen.