Generasjonslekene 2023: En mangfoldig og inkluderende møteplass

Postet: 18.10.23 (oppdatert 18.10.23)
En eldre mann på elektrisk rullestol kaster en håndball mens en gutt, en voksen mann og en voksen dame står å ser på.
Generasjonslekene er først og fremst lek og moro på tvers av generasjoner. Foto: Thomas Andrew Haugen Koonce/Senteret for et aldersvennlig Norge

Fra mai til september 2023 har 37 byer og tettsteder over hele landet arrangert Generasjonslekene. De har skapt en møteplass for fysisk aktivitet, lek og moro for alle sine innbyggere – uansett alder. "Dette MÅ bli en tradisjon", er blant tilbakemeldingene fra arrangørene.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

− For andre år på rad har vi hatt gleden av å følge og bistå kommuner og frivilligsentraler over hele Norge i planlegging av Generasjonslekene. Det har vært en sann glede. Kreativitet, aktivitet, samskaping og samarbeid på høyt nivå. Og de ulike arrangementene har vært knallgode, forteller Anne Berit Rafoss, "generasjonslekgeneral" i Senteret for et aldersvennlig Norge.

Ser verdien i Generasjonslekene

Etter en søknadsrunde ble 37 kommuner og frivilligsentraler plukket ut til å arrangere Generasjonslekene i 2023 med veiledning fra Senteret for et aldersvennlig Norge. For mange har konseptet vært helt nytt, andre har hatt med seg erfaringer som arrangører for andre år på rad.

− I år åpnet vi opp for at enda flere skulle få muligheten til å arrangere Generasjonslekene, og økte antallet kommuner vi har bistått fra 18 til 37. Det har gitt mulighet for erfaringsutveksling på tvers av kommunegrenser, og verdifull førstehåndserfaring fra de som var med på dette i fjor også, forteller Anne Berit.

I år som i fjor får vi tilbakemeldinger fra arrangørene om at dette vil de gjøre igjen.

− Det betyr at de ser verdien som ligger i et slikt arrangement. At det skaper engasjement i lokalt får vi også høre. En av arrangørene kunne fortelle om over 500 deltakere, smiler Anne Berit. 

Her finner du oversikt over alle som arrangerte Generasjonslekene i 2023.

Eldre mann smiler til kamera etter å ha fått medalje for deltakelse på Generasjonslekene
 Foto: Thomas Andrew Haugen Koonce/Helsedirektoratet

Samskapingsarena i lokalmiljøet

Sett fra et aldersvennlig perspektiv så er ikke Generasjonslekene bare et konkret tiltak som bidrar til mangfold og inkludering på tvers av generasjoner. Konseptet i seg selv bygger på samarbeid og samskaping i lokalsamfunnet.

− Generasjonslekene er folkehelse og bruk av nærmiljø, samtidig er det en mulighet til å skape entusiasme og samhørighet i lokalmiljøet. En aldersvennlig samfunnsutvikling krever at flere sektorer, fag og interesser kommer på banen. Det er da vi får de gode løsningene, understreker Anne Berit.

Hun mener at Generasjonslekene kan være en fin øvelse i samarbeid på tvers.

− Det så vi både i evalueringen fra arrangørene i fjor og i år. De har involvert bredt og fått meg seg idrettslag, pensjonistlag, nærbutikken, sentrumsforeninger, eldreråd, skoler og frivilligsentralene, – for å nevne noen.

To damer, en med rullator, går nedover en vei. I bakgrunnen ser man en portal med Generasjonslekene sin logo på.
Foto: Thomas Andrew Haugen Koonce/Senteret for et aldersvennlig Norge

Bidratt til bedre internt samarbeid

Og nettopp samarbeid på tvers av kommunale sektorer mener Siri Skauge, rådgiver Helse, omsorg og velferd i Lier, var helt avgjørende for gjennomføringen av Generasjonslekene.

Lier var en av kommunene som arrangerte Generasjonslekene for første gang. Her gikk lekene av stabelen i juni, som en del av Lierdagene - den største festivalen og møteplassen for liunger og lokalsamfunnsaktører i Lier.

− Ved å legge Generasjonslekene til Lierdagene ble arrangementet en del av en større satsning og team, forteller Siri.

− Eierskapet til lekene lå hos oss i helse, men det kunne like godt ligget hos Kultur og fritid. Det er de som kan events og har riggen til gjennomføringen. Sånn sett har Generasjonslekene bidratt til bedre samarbeid internt mellom disse to organisasjonsenhetene.

Aldersvennlig og inkluderende samfunn

I år som i fjor, har Norges Frivilligsentraler (NFS) vært involvert i tilretteleggingen Generasjonslekene. Både lokalt, men også nasjonalt. Michelle Grude Heggen, rådgiver Folkehelse og Leve hele livet i NFS, er stolt over arbeidet som blir lagt ned.  

− Arrangementer som Generasjonslekene bidrar til å synliggjøre det enorme potensialet som ligger i tverrsektorielt samarbeid. Det fremhever viktigheten av å jobbe på tvers av sektorer for å legge til rette for økt aktivitet, inkludering og mangfold på tvers av generasjoner.

− Vi i Norges Frivilligsentral er utrolig stolte av hva Frivilligsentralene oppnår gjennom sitt samarbeid med kommuner og lokalsamfunn. Den økte innsatsen for samarbeid på tvers håper vi synliggjør og forsterker bindeleddsfunksjonen til frivilligsentralene. Ikke minst den rollen frivilligheten har i lokalsamfunnet. Dette vil bidra skape enda mer aldersvennlige og inkluderende samfunn.

− Sammen kan vi virkelig gjøre en forskjell, smiler Michelle.

En pappa og hans to barn viser frem medalje og diplom for deltakelse på Generasjonslekene
Foto: Thomas Andrew Haugen Koonce/Senteret for et aldersvennlig Norge

Generasjonslekene 2024

Generasjonslekene er et av tiltakene som står beskrevet i Bo trygt hjemme-refromen, og senteret vil også i 2024 legge til rette slik at Generasjonslekene kan arrangeres i norske byer og tettsteder.

− I disse dager jobber vi med rammene for gjennomføring i 2024. Alle innspill og tilbakemeldinger fra både årets og fjorårets arrangører tar vi med oss inn i dette, avslutter Anne Berit.

Mer informasjon om Generasjonslekene 2024 kommer.