Medvirkning og samskaping: Sola kommune sår tankefrø hos 65-åringene
65-åringene i Sola kommune har fått kallenavnet "kullingane" etter at kommunen tok initiativ til samtale med dem. Samtalene har ført til at alle 65-åringer i kommunen blir invitert til en samling en gang i året. Hensikten er å etablere en relasjon mellom kommunen og kullingane og mellom innbyggere født i samme årskull.
– Medvirkning er nøkkelen til aldersvennlig utvikling. Det er slik vi treffer de lokale behovene. Det Sola har fått til med "kulligange", er gull. De har skapt en tradisjon, men også en metode, for hvordan de skal få seniorbefolkningen med på laget, sier Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge.
Gode lokalsamfunn
I kommune-Norge går det nesten ikke en dag uten at vi hører om eller leser at vi må handle nå dersom vi ønsker å opprettholde tillit til myndigheter og skape gode lokalsamfunn. Utfordringene er i aller høyeste grad reelle, men hvordan skal kommunene ta tak i det?
Med dette bakteppe tok noen ansatte i Sola kommune opp telefonen og ringte innbyggere på 65 år og spurte: «Hva er viktig for deg for å leve et godt liv?» Diskusjonen lot ikke vente på seg og møtene med 65-åringene ble flere. Resultatet av samtalene ble en samling, som nå er en årlig begivenhet for 65-åringene i kommunen.
– Dette har blitt en tradisjon som lever sitt liv blant 65-åringene fra årskull til årskull. Navnet kullingane kommer av at disse innbyggerne har en ting til felles – de er årskullet som ble født for 65 år siden, forteller Sigrun Gaard Steinsøy, prosjektleder for Kullingane i Sola kommune.
I starten ble aktivitetene gjennomført ved hjelp av folkehelsemidler de søkte på. Nå har samlingen en egen post i budsjettet.
Treffer målgruppen direkte
Sammen med Heidi Reiersen i Sola kommune, holder Sigrun holder i trådene og har kontakten med kullingane. De to utfyller hverandre godt. Samlet har de et stort nettverk og god kjennskap som de bruker i sin kontakt med innbyggerne: Sigrun er rådgiver og har daglig kontakt med pårørende i økonomispørsmål relatert til egenbetaling på institusjon, mens Heidi leder frivilligsentralen og snakker med hundrevis av frivillige i sin jobb.
– Vi treffer målgruppen direkte, noe som er avgjørende for kontakten og dialogen. I arbeidet med kullingane, har vi en tilretteleggingsrolle og arbeider etter prinsipper for samskaping og medvirkning, understreker Sigrun.
Vi må tørre å stå i det ukjente og ha tro på samtalen
– Relasjonen vi får til 65-åringene er viktig. Hvert år møter vi et nytt kull som har rukket å bli 65 år. Vi forbereder oss godt til møtene, for spørsmålene, påstandene og undringene fra innbyggerne er mange, sier Sigrun.
Samtidig kan de ikke planlegge alt. For mye planlegging eller for høye forventninger gjør noe med diskusjonen og opplevd maktforhold mellom kommunen og innbyggerne.
– Vi vil skape en god relasjon, og bidra til at seniorene selv reflekterer og rigger seg for livsfasen som møter dem. For å få til relasjonen må vi tørre stå i det ukjente og ha tro på at samtalen leder oss i en retning, legger Heidi til.
– Når vi går inn i samtalene om utfordringene vi står ovenfor, røsker vi med det bildet mange har av kommunen. Samtidig ser vi at det dukker opp et mulighetsrom der innbyggerne får mene og reflektere rundt hvordan de vil ha det.
Denne måten å arbeide på krever høy bevissthet til tilnærming og holdning fra de kommuneansattes ståsted.
Måten å arbeide på får ringvirkninger
Relasjonen som skapes til innbyggerne gjennom Kullingane er gull verdt, og arbeidet har fått ringvirkninger i måten å tenke innbyggerinvolvering blant de ansatte i Sola kommune.
– Når vi tar kontakt på denne måten, reflekterer vi sammen omkring ulike utfordringer som kan møte den enkelte. Vi vil legge til rette for at flere kan planlegge for aktivitet, deltagelse og fellesskap på tvers av generasjoner, utdyper Sigrun.
Relasjoner skapes mellom kullingane og kommunen, og mellom kullingane selv.
–Det å forberede seg på endring tar tid, og vi er opptatt av å "så noen fremtidsfrø ". Vi i kommunen har mange gode spørsmål som utløser refleksjoner - men vi er ikke opptatt av å gi svar. Det som er viktig er at den enkelte kulling starter sin "egen motor "og er sin egen pådriver for å skape en god livsfase, avslutter Heidi.
Se og les mer om Kullingane på Sola kommune sine hjemmesider.