Mening: Ni av ti mellom 70 og 80 år greier seg selv
Har vi et ensidig fokus på manglende sykehjemsplasser og sykdom blant eldre, er risikoen stor for av vi sykeliggjør en stor del av befolkningen, skriver Berit Brørby, leder av Rådet for et aldersvennlig Norge i denne meningen.
Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.
At vi blir flere eldre og at vi lever lenger, er opplest og vedtatt. Mer kunnskap og bedre folkehelse har sørget for det. Og økningen i antall eldre er ikke en bølge som trekker seg tilbake. Det var gledelig å høre statsminister Støre også begrave begrepet eldrebølge i framleggelsen av den nye eldrereformen, Fellesskap og mestring – Bo trygt hjemme.
I reformen settes det et viktig søkelys på demens. Antallet mennesker som lever med demens vil dobles fram mot 2040. I samme periode dobles antall eldre. Flere eldre betyr også flere med aldersrelaterte sykdommer. At vi lever lenger betyr imidlertid ikke, ifølge forskning fra Folkehelseinstituttet, at hver og en av oss har behov for omsorgstjenester lenger. Vi skyver omsorgsbehovet foran oss fordi vi har flere friske leveår.
Sykeliggjør en stor del av befolkningen
De aller fleste eldre greier seg selv. Tall fra Helsedirektoratet viser at 12,5 prosent av befolkningen mellom 67 og 79 år mottar helse- og omsorgstjenester. Det vil si at om lag 9 av 10 greier seg uten hjelp fra det offentlige. Samtidig må vi ta med oss at med alderen, kommer et økt behov for omsorg.
Men har vi et ensidig fokus på manglende sykehjemsplasser og sykdom blant eldre, er risikoen stor for av vi sykeliggjør en stor del av befolkningen. Aldersgruppen 70 til 90 år er like forskjellige som aldersgruppen 30 til 50. Det må vi ikke glemme.
Planlegge alderdommen
For at vi skal ha så gode liv og greie oss selv så lenge som mulig, må hver enkelt av oss planlegge for et best mulig liv i alderdommen. I Helsepolitisk barometer svarer også 8 av 10 nettopp at den enkelte må ta større ansvar for egen helse, sosialt liv og egen boligsituasjon for å sikre seg en god alderdom. Og når det gjelder det siste, så viser en ny undersøkelse fra Huseierne og Pensjonistforbundet at 9 av 10 ønsker å bo hjemme så lenge som mulig.
Hver og en av oss har og ønsker å ta et ansvar, men samfunnet har også et ansvar i å legge til rette slik at vi kan fortsette å greie oss selv med tilpassede boliger, møteplasser, transport og mulighet for deltakelse.
Det handler om å skape et aldersvennlig Norge. Så må vi få helse- og omsorgshjelp når vi trenger det.