Innspill: Nye eldreråd - forslag til kanditater
I forbindelse med kommune- og fylkesvalget til høsten har Rådet for et aldersvennlig Norge sendt et brev til landets kommune- og fylkesdirektører. Der skriver de at prosessen med å få på plass et nytt eldreråd bør starte tidlig, og at det må gjøres kjent at enhver eldre person kan velges til å sitte i rådet.
Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.
Under kan du lese brevet i sin helhet:
Til kommune- og fylkesdirektører
I september er det kommune- og fylkestingsvalg, og nye eldreråd skal velges etter at valget er gjennomført. Prosessen med å få et nytt eldreråd på plass bør starte tidlig for å sikre best mulig representasjon. I god tid før valget bør kommuner og fylkeskommuner gå ut med informasjon til organisasjoner og innbyggere og be om forslag til kandidater.
Rådet for et aldersvennlig Norge er opptatt av eldres medvirkning i samfunnet slik at eldres synspunkter blir ivaretatt i kommunale og fylkeskommunale beslutningsprosesser. Her er eldrerådene viktige for å sikre en bred, åpen og tilgjengelig medvirkning i alle saker som gjelder eldre. Vi vet at eldrerådene selv er opptatt av å få inn dyktige og engasjerte medlemmer i rådene både på kommunalt nivå og i fylkeskommunen.
Eldrerådet bør være bredt sammensatt og bestå av personer med ulik erfaring og bakgrunn.
Veileder for valg av eldreråd som ligger på Kommunal- og distriktsdepartementets hjemmeside, gir god veiledning og oversikt over kommunens og fylkeskommunens ansvar for å få utnevnt nye eldreråd.
Kommunens oppgave er å gi informasjon til organisasjoner som representerer eldre om at de har rett til å foreslå aktuelle kandidater til eldrerådet, noe dere er godt kjent med. Veilederen viser til at kommunen bør ha oversikt over aktuelle organisasjoner og foreninger som kan få muligheten til å foreslå medlemmer til eldrerådet. Eksempler på landsomfattende organisasjoner som representerer eldre er Pensjonistforbundet, Senior Norge, Seniornett, Forsvarets seniorforbund og Landslaget for offentlige pensjonister.
Mange har også et kommunestyremedlem med i rådet. Det er dere sikkert også godt kjent med.
Det vi imidlertid tror bør gjøres bedre kjent, er utgangspunktet om at enhver eldre person kan velges til å sitte i rådet. Vi ønsker derfor å oppfordre til at når dere er i fasen med å innhente forslag til kandidater, gjør denne muligheten tydelig kjent for innbyggerne.
Rådet for et aldersvennlig Norge oppfordrer derfor kommunene og fylkeskommunene til å starte tidlig med forberedelsene til valg av eldreråd – og at valget skjer så fort som mulig etter at kommunestyre- og fylkestingsvalget er gjennomført.
Et kompetent og bredt sammensatt eldreråd vil være til stor nytte i lokalsamfunnet i årene som kommer der vi blir så mange flere eldre. Vi trenger eldreråd som går bredt ut og som engasjerer seg i alle saker som angår eldre. Skal vi lykkes med å skape et aldersvennlig samfunn, er eldre selv en viktig bidragsyter og ressurs.
Senteret for et aldersvennlig Norge, i samarbeid med Rådet for et aldersvennlig Norge, er fra regjeringen gitt i oppdrag i å utvikle et opplæringstilbud for eldrerådene. Dette er et tilbud som vil bli gitt til kommunene og fylkeskommunene etter valget. Hensikten er å bidra til at medlemmene i de nye eldrerådene kan bli enda mer kompetente og attraktive samarbeidspartnere for den administrative og politiske ledelsen i kommunene og fylkeskommunene.
Vi ønsker dere lykke til i prosessene dere har fram mot valget!
Med vennlig hilsen
Berit Brørby
Leder Rådet for et aldersvennlig Norge