Rogaland viser vei med aldersvennlige benker

Postet: 20.06.23 (oppdatert 20.06.23)
Flere personer står på en scene klare til å pakke opp en stor pakke med grønn sløyfe som står forran dem.
Ordfører Jarle Bøe, statssekretær Ellen Rønning-Arnesen og leder av eldrerådet i Rogaland fylkeskommune, Rannveig Bærheim stod for avduking av «Rogalandbenken».

Senteret for et aldersvennlig Norge har sammen med eksperter innen universell utforming og eldre innbyggere laget et sett med kriterier for aldersvennlige benker. Nå er den aller første benken satt ut i Rogaland, og målet er å inspirere flere kommuner til å gjøre det samme.  

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

− Med dette initiativet ønsker vi å løfte et enkelt, aldersvennlig tiltak. Benken kan for mange kommuner være starten på å skape mer inkluderende og tilgjengelige uteområder – og sånn sett være starten på å bli mer aldersvennlig, forteller Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge.

Initiativ fra Rogaland

Benken som nå er på plass på Varden i Randaberg kommune, ble høytidelig avduket av statssekretær Ellen Rønning-Arnesen. Den er laget etter kriteriene for aldersvennlige benker, og har også fått sitt eget aldersvennlige skilt. Flere kommuner i Rogaland følger nå opp med benker i sine lokalmiljø.

− Rogalandskommunene som er med i Nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn har vært viktige pådrivere for å få til et samarbeid om merking av aldersvennlige benker, forteller Anne Berit.

− Som region ønsket de å gjøre noe som kunne ha nedslagsfelt i hele Rogaland, og som flere kommuner enkelt kunne slutte seg opp om. Valget landet på benken, et godt aldersvennlig tiltak, som alle kan få til ved flere anledninger, forteller Anne Berit.

Samarbeid i lokalmiljøet

I Rogaland var det opprinnelig et ønske å gå sammen om å lage en Rogalandsbenk, med felles innkjøp. Her så man likevel fort at et større innkjøp kunne bety at man ikke fikk benytte seg av lokale bedrifter, gjerne arbeidstreningsbedrifter, som kommunene ville støtte.

− Isteden ble det rom for flere typer benker etter samme mål og utforming, og heller et skilt som signaliserer at benken er aldersvennlig, forklarer Anne Berit.

En plate med teksten- Nå sitter du på en aldersvennlig benk - en møteplass, et sted for pause, refleksjon og en god samtale.

Den aldersvennlige benken

At benkene som settes ut i Rogaland er merket, betyr ikke bare at de er laget etter kriteriene for aldersvennlige benker. Merkingen er også for å gjøre den som sitter på benken oppmerksom på alt en benk kan være.

− Den kan være en møteplass, et sted for pause, refleksjon og en god samtale. En plass for nye bekjentskap, men også et sted som kan vekke nysgjerrighet. Benken kan bidra til at flere føler seg trygge nok til å komme seg ut på tur, understreker Anne Berit og forteller at også innspill fra eldre har vært sentralt i utformingen av kravspesifikasjonen.  

351480088_1637477073398582_6756613207552700456_n.jpg

Positivt for alle

− Vi ser frem til å se flere aldersvennlige benker rundt om i landet, og håper at dette initiativet vil inspirere kommunene i samarbeid med lokal frivillighet og næringsliv til å ta del i arbeidet med å skape et inkluderende og aldersvennlig samfunn, forteller Wenche Halsen, leder i senteret for et aldersvennlig Norge.

− Kanskje vi kan se starten på en benke-stafett? smiler hun.

− I et aldersvennlig Norge skal vi kunne holde oss aktive, delta sammen med andre og bo hjemme i et tilgjengelig nærmiljø så lenge som mulig. Benken er et lavterskel, aldersvennlig tiltak, og kan som sagt, ofte være starten på et mer aldersvennlig nærmiljø. Og aldersvennlige nærmiljø er positivt for alle, avslutter Anne Berit.

Kriterier for aldersvennlige benker

En aldersvennlig benk må stå lett tilgjengelig fra stien eller veien. Den må ha en utforming som gjør det enkelt å sette seg ned og komme seg opp igjen.

  • Setet er minimum 45 cm over bakken
  • Den har armlener
  • Den har god ryggstøtte
  • Setet er rett, ikke hellende
  • Det er helst mellomrom mellom sete og bakken
  • Plass til rullestol, barnevogn etc. ved siden av benken
  • Snusirkel foran benken, minimum 150 cm i diameter
  • Benken er omgitt av stedlige kvaliteter – som sol, utsikt, aktiviteter etc.
  • Underlaget har jevnt, fast dekke med maks 2 % tverrfall

Kriteriene er utviklet i samarbeid med eksperter fra KS sitt nettverk for universell utforming og eldre innbyggere.