Seniorer i Norge 2024: Én av tre seniorer er i jobb
34 prosent av seniorene er i jobb, men det er store forskjeller når vi ser på ulike aldersgrupper over 55 år. Å like å jobbe er den viktigste grunnen til at seniorene fortsetter å jobbe samtidig som de tar ut pensjon.
Det viser artikkelen om arbeid og pensjon i serien Seniorer i Norge 2024, som Statistisk sentralbyrå skriver på oppdrag fra Senteret for et aldersvennlig Norge.
Økning i andelen lønnstakere over 55 år
Om lag 584 000 seniorer var lønnstakere i 2023, mens 39 prosent av seniorbefolkningen over 55 år var sysselsatt samme år.
Artikkelen viser at det har vært en jevn økning de siste åtte årene i andelen lønnstakere både i aldersgruppen 55–61 år og 62–66 år. I 2022 og 2023 var det også en økning i aldersgruppen 67–74 år sammenlignet med årene før. Men det er fortsatt store forskjeller innad i seniorbefolkningen når vi ser på andelen lønnstakere:
- 55–61 år: 73 prosent
- 62–66 år: 49 prosent
- 67–74 år: 14 prosent
- 75–79 år: 3 prosent
- 80 år eller eldre: 1 prosent
22 prosent jobber innen helse- og sosialtjenester
Fordeler vi de 584 000 seniorlønnstakerne etter hvilken næring de jobbet i, viser artikkelen at helse- og sosialtjenester utgjorde det største næringshovedområdet med nesten 22 prosent av lønnstakerne. Varehandel og reparasjon av motorvogner, følger etter som den nest største med i underkant av 11 prosent. Dette var også de to største næringene i de yngre aldersgruppene.
Store kjønnsforskjeller
Flere menn enn kvinner er i jobb, og kjønnsforskjellen er større i seniorbefolkningen enn i de yngre aldersgruppene, og aller tydeligst etter fylte 62 år. Artikkelen viser at det også er da den gjennomsnittlige arbeidstiden, både for menn og kvinner, reduseres for de som fortsatt er i jobb.
I de eldste aldersgruppene er det få i jobb, særlig blant kvinnene. Bare rundt 2 prosent av kvinnene i alderen 75–79 år var i jobb (2 800 lønnstakere), mot nesten 5 prosent av mennene (5 000 lønnstakere).
Kombinerer jobb og pensjon
Andelen som kombinerer jobben med pensjon blant 62–66-åringene har sunket i perioden 2015–2023. Artikkelen peker på at dette skyldes at antall lønnstakere som tar ut tidlig alderspensjon og/eller AFP ikke har holdt tritt med økningen i antall lønnstakere totalt. Antall lønnstakere som tar ut tidlig alderspensjon har gått ned i perioden, mens antallet som tar ut AFP har økt noe.
Å like å jobbe er den viktigste grunnen til å kombinere jobb og pensjon
Både blant menn og kvinner var det å like å jobbe den viktigste grunnen til at de fortsatte å jobbe mens de tok ut pensjon, ifølge Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU). Mer konkret så oppga 67 prosent av mennene og 54 prosent av kvinnene at de likte å jobbe som den viktigste grunnen til at de fortsatte å jobbe mens de tok ut pensjon.
Ser vi på de som velger å slutte helt, så oppgir mennene at hovedgrunnen var at de måtte, fordi de hadde nådd seneste pensjonsalder. For kvinnene var det fordi de kunne, etter å ha oppnåd retten til å ta ut pensjon.
Seniorer i Norge
«Seniorer i Norge» er en artikkelsamling fra SSB skrevet på oppdrag for Senteret for et aldersvennlig Norge. Artikkelserien gir en overordnet beskrivelse av demografi og levekår for seniorbefolkningen i Norge. Serien er en videreføring av SSBs tidligere publikasjoner «Eldre i Norge 1999», «Seniorer i Norge 2005» og «Seniorer i Norge 2010». I artikkelserien belyses viktige områder i seniorers liv ved å vise til statistikk over seniorers demografi, levekår, helse, tidsbruk, utdanning, yrkesdeltakelse og økonomi blant annet.
På SSB sine sider finner du oversikt over alle de publiserte artiklene i serien.