Slik kan aldersvennlig forankres i det kommunale planverket

Postet: 09.04.25 (oppdatert 09.04.25)
Pcer og skrivesaker på et møtebord.
Illustrasjonsfoto: Unsplash

Det å skape en trygg og aktiv alderdom krever en helhetlig tilnærming som tar hensyn til fysiske, sosiale, økonomiske og kulturelle faktorer. Å skape et aldersvennlig lokalsamfunn som forankres i det kommunale planverket vil være viktig i denne sammenheng. Under får du noen gode eksempler på hvordan det kan gjøres.

Det å få forankret aldersvennlig i de kommunale planene bidrar til å møte de demografiske endringene på en bærekraftig måte, og på å bevisstgjøre politikere og innbyggere.

Utvikling av aldersvennlige lokalsamfunn handler om å legge til rette for at eldre skal kunne bo hjemme så lenge de ønsker å delta i de aktivitetene de er interessert i. De skal kunne være mobile og inkludert i beslutningsprosesser og utvikling, og oppleve nærmiljøet sitt som tilgjengelig og trygt. Det vil gi ringvirkninger som er gode aldersvennlige lokalsamfunn for alle aldersgrupper.

Hvordan kan aldersvennlig forankres i planverket?

Det er mange måter aldersvennlig kan forankres i kommunale planer. Her er det ingen fasit. Det viktigste er å finne den forankringen som passer best lokalt for kommunen, slik at det passer inn i andre planer, strategier og utviklingstrekk som kommunene står overfor.

Planstrategien
Ved å sikre at aldersvennlig blir omtalt i planstrategien, har en sikret seg forankring for videre arbeid med å få aldersvennlige tiltak inn i de ulike planene. Neste punkt vil da bli å få det med videre inn i kommuneplanens samfunnsdel.

Samfunnsdelen
For å få utvikling av et aldersvennlig samfunn som et satsningsområde i kommunen er det en stor fordel at dette blir omtalt og beskrevet i samfunnsdelen. Da er det beskrevet som et viktig tema for kommunens samfunnsutvikling, og er med som grunnlag for arbeidet med sektorplanene. De fleste som har fått forankret aldersvennlig i planverket, har nok omtalt aldersvennlig som metode og utvikling i samfunnsplanen.

Arealplanen
Det er også hensiktsmessig å få det inn som perspektiv i arealplanlegging. Ulike aldersvennlige tiltak må gjerne sees i sammenheng og det er viktig at arealdelen viser hvordan arealene skal disponeres for å få dette til. Utendørsområder, møteplasser, toalettanlegg og aldersvennlige boliger er bare noen få eksempel på tiltak som krever ressursplanlegging.

Tema- og handlingsplaner
Videre kan temaplaner og handlingsplaner utarbeides med aldersvennlig fokus. I slike planer kan man gjerne ta utgangspunkt i de ulike innsatsområdene for et aldersvennlig lokalsamfunn. Her beskriver kommunen konkrete mål og tiltak innen bolig, transport, samfunnsdeltakelse, fysisk aktivitet og utendørsområder. Her kan man gjerne også dele fra sitt innsiktsarbeid og de medvirkningsaktiviteter som er gjennomført. Det kan også være lurt å nevne andre tema og sektorplaner som er relevant og har betydning for det aldersvennlige arbeidet.

Eksempler fra kommunene

Vennesla kommune har blant annet forankret aldersvennlig i sin samfunns- og arealdel og som del av samarbeidsavtale de har utviklet på tvers av sektorer. Les mer på kommunen sine nettsider

Stavanger er i prosess nå med å utvikle egen handlingsplan for et aldersvennlig Stavanger med bred medvirkning og gode administrative prosesser. På kommunen sine nettsider kan du lese mer om rullering av kommuneplanen.

Lillehammer er også godt i gang med å lage sin handlingsplan for aldersvennlig boligutvikling hvor de integrerer alle innsatsområdene i aldersvennlig samfunnsutvikling. Les mer om arbeidet til Lillehammer på deres nettsider

For flere gode eksempler, se opptak av Digital plantime: forankring av aldersvennlig i kommunale planer (september 2024)

Aldersvennlig som den del av planstrategiens generelle føringer

Det er flere nasjonale og lokale føringer som kan være relevante for revidering av planstrategien. Bærekraftsmålene er et eksempel. En annen er Bo trygt hjemme-reformen. Den skal sørge for en mer helhetlig eldrepolitikk som bidrar til at eldre kan oppleve en aktiv alderdom og en trygg eldreomsorg. Reformen presenterer en samlet innsats for et mer aldersvennlig samfunn preget av åpenhet, trygghet og fellesskap.

Se også KS sin Håndbok for aldersvennlige lokalsamfunn for flere tips til hvordan du kan forankre aldersvennlig i plankretsløpet. 

Forslag til relevante formuleringer i:

Planstrategien

  • Det må planlegges for aldersvennlige og livskraftige nærmiljø
  • Vi blir stadig flere eldre. Dette skaper nye utfordringer, og krever at både planlagte og kommende tiltak får aldersvennlige kvaliteter
  • Ved å skape aldersvennlige lokalsamfunn vil kommunen kunne møte noen av utfordringene som demografiendringene gir.
  • Kommunen vil videreføre satsingen på aldersvennlige lokalsamfunn, gjennom å vektlegge tema som er sentrale i "Bo trygt hjemme" reformen.
  • Gjennomføring av Bo trygt hjemme reformen forutsetter at all planlegging i perioden blir i tråd med føringene gitt i stortingsmeldingen.
  • Sosial inkludering: Skape aldersvennlige møteplasser og aktiviteter som fremmer sosial deltakelse og reduserer ensomhet blant eldre.
  • Transport og mobilitet: Forbedring av kollektivtransport og gangveier for å sikre at eldre kan bevege seg trygt og enkelt i lokalsamfunnet.
  • Tilrettelegging av boliger: …fokuserer på å utvikle boliger som er tilpasset eldre, med universell utforming og nærhet til nødvendige tjenester.
  • Helse- og omsorgstjenester: Integrering av helsetjenester som er lett tilgjengelige og tilpasset eldre, inkludert hjemmebaserte tjenester.
  • Digital inkludering: Tiltak for å øke digital kompetanse blant eldre, slik at de kan dra nytte av digitale tjenester og informasjon.

Samfunnsdelen

  • Hensyn til aldersvennlighet skal ivaretas i samfunnsutviklingen i xxx kommune.
  • Utforming av politikk og tiltak som bidrar til utvikling av aldersvennlige lokalsamfunn og aldersintegrering (kan for så vidt brukes flere steder).
  • All kommunal planlegging skal være i tråd med "Håndbok for aldersvennlige lokalsamfunn" (kan være både samfunns og eller arealdel og du har da alle innsatsområdene inne og kan referere til det og være mer detaljert senere).

 Arealdelen

  • Aldersvennlighet inn i formålsparagrafen, som kort oppsummert kan si at «hensynene til …. aldersvennlighet skal ivaretas i plan- og byggesaksbehandlingen.»
  • I tillegg spesifisere blant annet i forbindelse med universell utforming at offentlige og delvis offentlige utearealer bør sikres en utforming som bidrar til aldersintegrering, og det er også nevnt i bestemmelsene om oppholdsarealer utendørs for boliger, skoler, sykehjem, mm. Kommuneplanen omtaler også tilrettelegging for livsløpsboliger.
  • Samtidig er det viktig å få plass konkret informasjon og veiledning om hva det vil si å sikre aldersvennlighet og aldersintegrering i overordnet plan, detaljplaner og i byggesaksbehandlingen. Det er viktig å sikre tilgjengelighet og inkludering på tvers av generasjoner og funksjoner i alle prosjekter. Her kan Senteret og nasjonalt nettverk nevnes som informasjonskilder