To av tre yrkesaktive mener det er rimelig at vi jobber lenger når vi lever lenger

Postet: 01.11.24 (oppdatert 01.11.24)
Kari står ute, holder hånden under haka og smiler til kamera
Direktør i Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv, Kari Østerud. Foto: Sverre Chr Jarild

Mange arbeidstakere opplever økt mestring, trivsel og arbeidsglede etter at de er blitt seniorer. Mens arbeidstakere i 50-årene er de som gleder seg mest til å gå av med pensjon, er det faktisk de eldste arbeidstakerne som gleder seg mest til å gå på jobb.

Det viser resultatene fra årets Norsk seniorpolitisk barometer som Ipsos har gjennomført på oppdrag fra Kunskapssenter for lengre arbeidsliv.

3002 arbeidstakere i alle aldre er i år blitt spurt om tema som motivasjon, kompetanse, mestringsfølelse, lederen sin, og fremtidsplaner.

Arbeidstakere blir «eldre» senere
Alderen man anses som eldre i arbeidslivet fortsetter å øke. Gjennomsnittlig alder for når folk regnes som «eldre» i arbeidslivet er nå på rekordhøye 59,6 år.

Hele 67 prosent av den yrkesaktive befolkningen mener det er rimelig at folk jobber lenger når de lever lenger. Resultatene fra barometeret viser også at vi er mer kritisk til at arbeidsgivere ved nedbemanning bør kunne si opp eldre arbeidstagere først.

– Samtidig ser vi en økning i at arbeidstakerne opplever at yngre blir foretrukket ved innføring av ny teknologi, sier direktør Kari Østerud ved Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv i en pressemelding

– Det er viktig at også seniorene blir med på kompetanseøkning, og at de ikke inntar en offerrolle der de forventer å bli diskriminert. 

Her kan du lese og laste ned Norsk seniorpolitisk barometer 2023.