Veileder for aldersvennlige boliger

Postet: 28.08.24 (oppdatert 28.08.24)
En gate med blomsterkrukker, brostein, og blanding av hvite trehus og fargerike boligblokker.
Nabolag og fellesarealer har helt egne kapitler i den nye veilederen fra OBOS. Foto: Unsplash

OBOS Nye hjem har lansert en praktisk og lettlest guide med over 100 tiltak som kan bidra til mer aldersvennlige boliger. Tiltakene kan brukes både i planleggingen av nye prosjekt, men også i oppgraderingen av eksisterende boliger.

Veilederen er for alle som er engasjert i utviklingen av boligprosjekter og søker råd for å skape best mulige boforhold for godt voksne. Enten du er prosjektleder, utvikler eller arkitekt.

– Vi håper virkelig at veilederen vil inspirere andre til å tenke mer innovativt og inkludere hensyn til eldre i sine prosjekter. Det er på tide at vi begynner å tenke på boliger som ikke bare er et sted å bo, men et hjem hvor man virkelig kan trives gjennom alle livets faser, sier Hanne Løvbrøtte, prosjektleder i Utviklingsavdelingen i OBOS Nye Hjem.

Behov for flere aldersvennlige boliger

Norge trenger flere aldersvennlige boliger hvor det er godt å bo hele livet.

– OBOS er Norges største boligbygger, og med denne veilederen ønsker vi å ta et samfunnsansvar. Målet er å øke vår egen kompetanse, og samtidig skal vi dele innsikten med alle andre som utvikler boliger, sier Ingunn Andersen Randa, konserndirektør i OBOS.

Kognitive, fysiske og sosiale tiltak

Veilederen inneholder konkrete, men enkle tiltak innen kognitive, fysiske og sosiale områder for å skape boliger og nabolag som er egnet for eldre. Over hundre større og mindre tiltak skal gjøre det enklere å bo hjemme når man blir eldre.

Tiltakene i veilederen er delt i tre kategorier:

  • Kognitive tiltak for mennesker som for eksempel utvikler demens.
  • Fysiske tiltak kan gjøre det lettere å bevege seg hvis man har fysiske utfordringer.
  • Sosiale tiltak kan skape gode møteplasser og forhindre ensomhet.

– Vi ønsket å tilby en helhetlig tilnærming som ikke bare adresserer fysiske utfordringer, men også tar hensyn til de sosiale og kognitive behovene til eldre, forklarer Hanne. 

OBOS har samarbeidet med fagmiljøer, seniorer og egne ansatte i utviklingen av veilederen. Senteret for et aldersvennlig Norge har også hatt gleden av å bidra inn i prosessen. 

Her kan du laste ned veilederen