WHO henter norsk ekspertise til det globale aldersvennlige arbeidet

Postet: 31.03.25 (oppdatert 31.03.25)
Portrettbilde av Anne Berit Rafoss

Anne Berit Rafoss i Senteret for et aldersvennlig Norge, skal det neste året jobbe 20 prosent for Verdens helseorganisasjon med aldersvennlig utvikling. Den øvrige tiden jobber den erfarne prosjektlederen som vanlig med det norske nettverket av aldersvennlig kommuner.

Planlegging og gjennomføring av den største globale aldervsennlige konferansen på nærmere 15 år, er noe av det Anne Berit skal jobbe med i stillingen hos Verdens helseorganisasjon.

– Anne Berit har unik kompetanse, erfaring og ikke minst nettverk. Hun er nok den i Norge som har jobbet lengst med aldersvennlig samfunnsutvikling. Vi er stolte over at dette er kunnskap og erfaringer WHO etterspør i et globalt perspektiv, sier Wenche Halsen, leder av Senteret for et aldersvennlig Norge.

– Samtidig som vi er opptatt at vi størsteparten av tiden har henne i det viktige arbeidet med å bygge det aldersvennlige nettverket her hjemme.

Nye verktøy

I tillegg til konferanse skal Anne Berit jobbe med å utvikle flere verktøy til bruk i arbeidet med å skape samfunn det er bra å bli eldre i. Det inkluderer blant annet å bidra til å samle forskning og effekter på aldersvennlige tiltak rundt om i verden.

– En slik samling av innsikt vil få stor verdi for vårt arbeide med et mer aldersvennlig Norge. Både på statlig, kommunalt og privat nivå, sier Wenche.

Medlemsaktiviteter

Som samarbeidspartner i WHO sitt Globale nettverk av aldersvennlige byer og lokalsamfunn, bidrar allerede Senteret for et aldersvennlig Norge i flere av WHOs aktiviteter. Og videreutvikling av nettverket vil også være blant arbeidsoppgavene til Anne Berit.

– Demografiendringene med flere eldre og færre yngre er en global utvikling. Nettverksarbeid gir muligheter for erfaringsutveksling og samarbeid over landegrenser, og er viktig i arbeidet med en mer aldervsennlig verden, forteller Anne Berit.

– Jeg ser frem til å jobbe enda tettere på prosjektene i WHO, og samtidig jobbe med kommunene her hjemme i Nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn. For det skjer mye spennende her hjemme også – som verden kan hente erfaringer fra, avslutter hun.