Feiret Frivillighetens år med Generasjonslekene

Feiret Frivillighetens år med Generasjonslekene
Fra mai til september 2022 har 18 norske byer og tettsteder arrangert Generasjonslekene. De har skapt en møteplass for fysisk aktivitet, lek og moro for alle sine innbyggere. Ung som gammel. Og det har de fått til gjennom samarbeid og samskaping mellom kommune, frivillighet og lokalt næringsliv.
− Det er første gang Generasjonslekene arrangeres i Norge i så stor skala. Det har vært utrolig gøy å følge de ulike prosjektgruppene og arbeidet de har gjort for å få dette i stand. Resultatene har vært over all forventning, forteller Anne Berit Rafoss, generasjonslekgeneral i Senteret for et aldersvennlig Norge.
Fra nord til sør
Etter en søknadsrunde ble altså 18 kommuner plukket ut til å få hjelp og støtte av Senteret for et aldersvennlig Norge til å arrangere Generasjonslekene i anledning Frivillighetens år. Underveis har de deltatt i planleggingsmøter og delt sine erfaringer på tvers av kommunegrenser. Alt fra hvilke aktiviteter som har engasjert alle aldre til markedsføring for å nå de eldste generasjonene har vært luftet.
− Vi må huske på at dette er første gang for alle, så noen humper på veien har det vært. Men vi blir jo ekstra glade når så å si alle ønsker å gjøre det igjen. Det betyr at de har sett verdien som ligger i et slik arrangement, sier Anne Berit med et smil, og forteller at senteret nå planlegger for hvordan de skal rigge for en ny runde med Generasjonsleker i 2023.
− I et aldersvennlig Norge skal det være møteplasser og arenaer der alle generasjoner kan møtes gjennom ulike aktiviteter. Ved å legge til rette for at Generasjonslekene kan arrangeres i norske byer og tettsteder, ønsker vi å bidra til dette.
Generasjonslekene 2022
Samarbeid og møteplass
Sett i et aldersvennlig perspektiv, så er ikke Generasjonslekene bare et konkret tiltak som bidrar til mangfold og inkludering på tvers av generasjoner; konseptet bygger i stor grad på samarbeid og samskaping mellom ulike aktører.
− Generasjonslekene er folkehelse og bruk av nærmiljø, samtidig er det en mulighet til å skape entusiasme og samhørighet i lokalmiljøet. En aldersvennlig samfunnsutvikling krever at flere sektorer, fag og interesser kommer på banen. Det er da vi får de gode løsningene, understreker Anne Berit.
Hun mener Generasjonslekene kan være en fin øvelse, nettopp i samarbeid på tvers.
− Det ser vi tydelig i tilbakemeldingene fra arrangørene som har vært med i år. De har involvert bredt og fått meg seg idrettslag, pensjonistlag, nærbutikken, sentrumsforeninger, eldreråd og Frivilligsentralene, – for å nevne noen.
− Man må sørge for at Generasjonslekene blir en folkefest for alle, og ikke noe kommunen gjør for «noen andre», var det en av arrangørene som sa. Og det er flere som nettopp har erfart at Generasjonslekene, som det ligger i navnet, er for alle – men likefullt at det er en god arena for samskaping, avslutter Anne Berit.
Generasjonslekene i Bodø
Som førstemann ut i rekken av 18 arrangement, arrangerte Bodø Generasjonslekene på Rådhusplassen 21. mai. Helt fra starten la de vekt på å involvere og inkludere bredt, og samarbeidet blant annet med studentorganisasjonen i Bodø, Bodø Pensjonistforening og Flyktningkontoret.
Generasjonslekene i Suldal
30. juni inviterte Suldal til leker i Sand sentrum. Som flere av de andre 18 kommunene la de sitt arrangement til samme dag som den store Sykkelturen i regi av Norges Friviligsentraler, hadde sin etappe i kommunen.
Generasjonslekene i Hol
10. august var flere generasjoner samlet til lek og moro i Hol kommune. Her ble fritidstilbudene uKult og Ducktape engasjert til å fange det hele på film.
Generasjonslekene i Holmestrand
10. september ble Generasjonslekene avrundet med arrangement både i Holmestrand og Stavanger. I Holmestrand ble lekene lagt til samme dag som Frivillighetens torg, der ulike lag og foreninger i kommunen viste seg frem.
I 2022 har Generasjonslekene vært arrangert i:
- Ålesund
- Alta
- Bodø
- Suldal
- Stavanger
- Sokndal
- Arendal
- Grimstad
- Holmestrand
- Stord
- Sandefjord
- Hol
- Skien
- Ørsta
- Østre Toten
- Verdal
- Samnanger
- Lavangen