Finanisering av aldersvennlige og universelt utformede møteplasser og uteområder

Av: Aldersvennlig Norge
Postet: 23.03.23 (oppdatert 23.03.23)
Foto: Fredrik Naumann / Felix Media Foto:
Foto: Fredrik Naumann / Felix Media Foto:

Finanisering av aldersvennlige og universelt utformede møteplasser og uteområder

Av: Aldersvennlig Norge
Postet: 01.12.22 (oppdatert 02.12.22)

Det var rekordoppslutning til det andre webinaret om universell utforming og aldersvennlige uteområder og møteplasser. Flere gode tips til finansiering av tiltak og prosjekt ble løftet frem.

Hol, Askøy, Notodden, Malvik, Nordre Follo og Arendal kommune og Vestfold og Telemark fylkeskommune delte eksempler på alt fra turstier til ombygging av industri- og parkområder.

− Fysiske tiltak som benker, belysning, toalett, trimapparat og skilting var også blant ingrediensene i webinaret 25. november. Her fikk vi nok en gang levert flere gode eksempler på aktiviteter som andre kan la seg inspirere av i utviklingen av mer aldersvennlige lokalmiljø, forteller Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge.

Se programmet, presentasjonene og opptak av webinaret

Tips til finansiering

Samarbeid mellom kommunen, frivilligheten og lokalt næringsliv var er en gjenganger i flere av prosjektene som ble presentert. I tillegg ble det løftet frem ulike tilskuddsordninger det kan være verdt å ta en titt på, både før og underveis i arbeidet:

Statlig sikring av friluftsområder hos Miljødirektoratet

I webinaret fortalte Morten Thaulow i Miljødirektoratet mer om ordningen de har for sikring av friluftsområder. Her gis det støtte til:

  • utgifter til kjøp av, eller avtale om varig bruksrett (servituttavtale) til, areal som søkes sikret som friluftslivsområder for allmennheten
  • sikringskostnader som utgifter til kart og oppmåling, tinglysingsgebyr, dokumentavgift, eventuell advokatbistand, rettslig skjønn med mer.
  • grunnleggende istandsetting (adkomst, parkering med mer) av området, slik at det raskt kan tas i bruk

Merk søknadsfrist 15. januar.

Her søker du

Spillemidler fra Norges Idrettsforbund for utvikling av nærmiljøanlegg

Spillemidler til bygging og rehabilitering av idrettsanlegg skal bidra til infrastruktur som gir befolkningen mulighet til å drive fysisk aktivitet, både i regi av den frivillige, medlemsbaserte idretten og gjennom muligheten for egenorganisert, fysisk aktivitet.

Mer om søknadsprosessen

Aktivitetsparken i Malvik ble til gjennom kommunal bevilgning og spillemidler. Ordføreren stod for åpning av parken. Foto: Malvik kommune (presentasjon)

Tilskuddsmidler fra statforvalterne og fylkeskommunene

Sjekk ut de ulike tilskuddsordningene fra statsforvalterne og fylkeskommunene. Askøy fikk midler fra Vestland fylkeskommune for å utvikle en parkeringsplass til park, mens Arendal kommune fikk finansiert treningsapparater etter å ha søkt Statsforvalteren om tilskuddsmidler til aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet.

Og et siste tips: tenk gjenbruk av materialer som egenkapital. Hol kommune gjenbrukte materialene fra en demontert klatrepark som en av næringslivsaktørene i kommunen ikke skulle bruke. Samlet sett hadde dette en verdi på mellom 300.000 – 400.000 kroner.