Halve kommune-Norge er med i Nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn

Halve kommune-Norge er med i Nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn
Nærmere bestemt 172 kommuner og fylkeskommuner har i løpet av det siste året blitt en del av nettverket. Hole og Heim er to av kommunene. I nettverket får de kunnskap og støtte i arbeidet med innsatsområdet aldersvennlig i Leve hele livet-reformen – og ikke minst inspirasjon av hverandre.
− Et dedikert nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn er først og fremst viktig for å understreke og skape forståelsen for at dette er et tverrsektorielt arbeid – noe alle har ansvar for, forteller Monica Samuelsen, fag- og kvalitetsrådgiver i nettverkskommunen Hole.
− Også er det selvsagt viktig å samles for å dele erfaringer, så man slipper å sitte på hver sin tue og finne opp «kruttet», smiler hun.
Uvurderlig hjelp

Hole kommune har vært med i nettverket siden starten. Viken-kommunen teller nærmere 7000 innbyggere og har beveget seg over til fase 2 i arbeidet med Leve hele livet reformen. Gjennom nettverket har de fått nye kontakter og uvurderlig hjelp – og massevis av inspirasjon.
− Det har vært lærerikt å høre hvordan andre kommuner har jobbet med konkrete tiltak for å åpne en aldersvennlig kommune. Jeg vil si det er et stort spenn i tiltakene og hvordan de er løst. Mye avhenger selvfølgelig av størrelsen på kommunen, og om det er by eller bygd, forteller Monica.
− Deltakelsen i nettverket, både gjennom webinar og konferanse, én til én veiledning og at vi har blitt satt i kontakt med andre kommuner i nettverket har vært en uvurderlig hjelp i forankringsarbeidet i kommunen, legger hun til.
Tverrfaglig ressursgruppe
Inn i nettverket har Hole hatt med seg en representant fra plan-avdelingen i kommunen. Det mener Monica har vært vesentlig for å etablere en tverrsektoriell forståelse for arbeidet.
− Ressursgruppen vi nå har etablert for Leve hele livet, har Kommunalsjef for Plan og samfunn som medlem, og det har nok noe med tidlig involvering av denne avdelingen, blant annet i nettverket, mener Monica.
Bred deltakelse i nettverket

Nettverkskommunen Heim er på mange måter i samme båt som Hole: de har vært med i nettverket fra starten, er over i fase 2 av reformarbeidet og trøndelagskommunen har rett i underkant av 6000 innbyggere. Også de deltar i nettverket med flere fagressurser.
− Deltakelsen har vært til stor inspirasjon for flere av kommunens fagområder, og vi har vært så heldige at vi har kunnet delta bredt sammensatt faglig på flere seminarer, forteller Malin Sæther som er kommuneplanlegger i Heim.
Nye perspektiv
Heim har brukt Anne Berit Rafoss, prosjektleder for nettverket i senteret, som sparringspartner og invitert henne inn i flere fora i kommunen – blant annet i forbindelse med utarbeidelse av kommuneplanens samfunnsdel.
− Hensynet til barn og unge er godt juridisk innarbeidet i overordnet planlegging i kommunene. Behovet for tilrettelegging for et aldersvennlig samfunn, og hvordan vi gjør det, har gitt oss mange nye perspektiver. Her har nettverket spilt en viktig rolle, i tillegg til det regionale støtteapparatet, avslutter Malin.
De aldersvennlige innsatsområdene
Nettverket har som mål å nettopp være en arena for kunnskapsbygging og erfaringsutveksling.
− I et så stort nettverk som er dedikert de aldersvennlige innsatsområdene, vil det alltid finnes flere som kan relatere seg til hverandre. Uansett hvilke innsatsområder det er snakk om som ligger til aldersvennlig, forteller Anne Berit Rafoss, som leder arbeidet med nettverket i Senteret for et aldersvennlig Norge.
− Det være seg alt fra det tverrfaglige arbeidet i kommunen og forankring til medvirkning og de konkrete tiltakene.

Flere aktiviteter på programmet
Det er flere arrangement og aktiviteter på trappene for nettverket: mediekurs 8. mars, webinar om aldersvennlig transport 4. april og boligkonferanse 31. mai.
I tillegg blir det invitert til nettverkskaffe en gang i måneden, en uformell møteplass. Neste «kaffe» er 22. mars fra 10.00-11.00. Invitasjoner vil bli sendt ut.
− Vi er glade for å ha så mange kommuner med oss, men har også plass til flere! Vi vil også gjerne at kommunene bruker oss som ressurser i enda større grad. Vi kan være med på konferanser, møter, veiledninger, utvikling av workshops og andre arenaer. Det er lov å spørre flere gange, smiler Anne Berit avslutningsvis.
Lurer du på hvordan din kommune kan bli med i Nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn? Les mer her.