Nettverkskommunen Oslo vant årets Leve hele livet-pris

Nettverkskommunen Oslo vant årets Leve hele livet-pris
Vi gratulerer Oslo, som vant Leve hele livet prisen 2021 for det gode arbeidet de har gjort med å inkludere eldre i planleggingen og utviklingen av tjenester og tilbud i kommunen.
− Leve hele livet handler om å gi eldre aktive og meningsfulle dager, og planlegge for en økende eldrebefolkning. Oslo kommunene har jobbet systematisk med dette, og hele veien involvert dem det gjelder, sa statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Ole Henrik Krat Bjørkholt, som delte ut prisen under årets Leve hele livet-konferanse 17. november.
Medvirkning er avgjørende
Kriteriene for Leve hele livet-prisen varierer fra år til år i tråd med de ulike fasene i reformen.
I 2021 har de nominerte kommunene utmerket seg både i planlegging og gjennomføringen av reformen. Juryen, som består av Helsedirektoratets nasjonale referansegruppe, har lagt særlig vekt på at kommunen har fått til god involvering og medvirkning fra eldrebefolkningen selv og andre viktige aktører i lokalsamfunnet.
− Medvirkning er avgjørende for aldersvennlig utvikling og gir innsikt og gode ideer til tiltak. For Oslo har dette resultert i store prosjekt som Rosa busser, men også mindre tiltak i sentrum og i marka, slik som flere benker, forteller Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge og tidligere ansvarlig prosjektleder for aldersvennlig by i Oslo.
Nettverk av erfaringer
Som én av over 150 kommuner i Nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn, har Oslo delt sine erfaringer om aldersvennlig utvikling med nettverkets medlemmer. Tidligere i høst, fikk vi høre eldrerådsleder Jens Helgebostads tanker – nettopp om verdien av kommunens involvering av eldre:
Inspirasjon fra hele verden
Anne Berit forteller at nettverksdeltakelse var med å skape en god ramme for Oslos arbeid med aldersvennlig. Allerede i 2014 ble de nemlig medlem av WHO’s nettverk for aldersvennlige byer.
− Her fikk vi verktøy, erfaringer og inspirasjon fra de andre medlemmene i det globale nettverket. Kulturambassadører, som Oslo selv trakk frem under konferansen, var direkte inspirert fra Manchester som hadde hatt kulturambassadører i flere år og delte erfaring og kunnskap.