Ny rapport: Dårlig transporttilbud for eldre

Ny rapport: Dårlig transporttilbud for eldre
Dagens offentlige transporttilbud for eldre dekker på langt nær eldres transportbehov for å få gjennomført daglige gjøremål overalt i landet. Og utfordringen er størst i distriktene.
Det viser undersøkelsen Kartlegging av transport for eldre som Vista Analyse har gjennomført på oppdrag for Helsedirektoratet. Rapporten presenterer hvilke transportløsninger som er tilgjengelig for eldre i Norge i dag, hvordan de fungerer og hvilke løsninger som kan fungere i fremtiden.
− I planleggingen av aldersvennlige samfunn, er transport et viktig og prioritert område, understreker Wenche Halsen, leder av Senteret for et aldersvennlig Norge.
− Gode og tilgjengelige transportmuligheter er viktig, ikke bare for å kunne gjøre praktiske ærend, men like mye for å kunne være selvstendig, uavhengig, samt opprettholde sosial kontakt og motvirke ensomhet.
Motvirker ensomhet
Undersøkelsen peker særlig på utfordringer i landets distrikter. Kun 7 prosent av eldre i de minst sentrale kommunene svarer at de benytter kollektivt transporttilbud for å handle, mens 80 prosent kjører egen bil og 12 prosent blir kjørt av andre.
Videre kommer det frem i undersøkelsen at 38 prosent i aldersgruppen over 85 år svarer at de har utfordringer med å kjøre bil på egenhånd eller ikke har førerkort/bil, mot 20 prosent i aldersgruppen 75 til 79 år.

− Skal eldre kunne bo hjemme lengst mulig å klare seg selv, må det være løsninger og tilbud som gjør at de kommer seg fra A til B på en trygg måte – også den dagen det å kjøre bil på egenhånd ikke er et alternativ, konstaterer Wenche, og legger til: Det hjelper ikke at det er etablert gode møteplasser og arenaer for sosiale aktiviteter, om det ikke er mulig å komme seg dit.
Hva er aldersvennlig transport?
Aldersvennlig transport legger til rette for uavhengighet fra andre, fleksibilitet, forutsigbarhet og pålitelighet, tilgjengelig i nærheten av der eldre bor og ferdes. Den er tilrettelagt med hensyn til fysiske begrensninger mange eldre har, har mulighet for assistanse ved av- og påstigning, gir eldre trygghet om bord og garanti for sitteplass, dør til dør-tjeneste, har lav pris og er enkel å bestille og bruke.
Behov og tilbud
Der det samtidig kommer frem at det offentlige transporttilbudet i svært liten grad legger til rette for eldres gjøremål, er det likevel slik at få eldre (91 prosent) opplever at de er forhindret fra å utføre sine hverdagslige gjøremål på grunn av transportmangel.
− Dette er stort sett de samme som oppgir at de kjører bil, går eller bor i sentrale områder der kollektivdekningen er god. Blant de som oppgir at de er forhindret fra å utføre sine hverdagslige gjøremål, oppgir 23 prosent at de ikke kjører bil, heter det i rapporten.
Denne tilsynelatende motsetningen kan forklares med at eldre i stor grad kjører egen bil eller går til butikken, frisøren eller til andre aktiviteter i hverdagen. Bilen er også det mest brukte transportmidlet i forbindelse med besøk hos familie og deltagelse i sosiale aktiviteter.
Eksempler på transporttilbud for eldre
- AKT Svipp (Kristiansand og Arendal)
- Rosa busser (Oslo)
- AtB67 Pluss (Trondheim)
Utfordring i distriktene
For å imøtekomme eldres transportbehov finnes det allerede en rekke ulike løsninger som synes å fungere godt. I alle fylker, og som en del av fylkeskommunens kollektivtilbud, finnes ulike former for bestillingsruter, serviceruter eller handlebusser.
Det finnes også flere lokale eksempler som er i regi av enten kommunen, frivillige ideelle organisasjoner, frivillighetssentraler, eldresenter eller ulike samarbeid mellom frivillige og kommunen.
− På tross av dette, viser også undersøkelsen at transporttilbudet for eldre er mangelfullt eller fraværende i store deler av landet – og spesielt gjelder dette i distriktene, avslutter Wenche.
Rapporten peker på en rekke løsninger:
- Varelevering med bestilling via internett og/eller telefon kan bidra til trygghet og selvstendighet for eldre som ikke kan komme seg til butikker.
- Bildelingstjenester er vurdert som en løsning for eldre som fortsatt kan kjøre egen bil
- Elektriske rullestoler eller scooter for helårsbruk/mikromobilitet
- Transport som tilbys av privatpersoner med bestilling og betaling via mobil (f.eks. Uber)
- Bestillingstransport kan organiseres langs flere dimensjoner; dør til dør eller til og fra holdeplass, og med eller uten tilrettelegging og assistanse, og treffer flere av eldres behov.
Rapport ble presentert under Arendalsuka i et arrangement i regi av Kollektivtrafikkforeningen og Senteret for et aldersvennlig Norge. Se opptak her: Aldersvennlig transport – har vi råd til å la være?