Skal utvikle aldersvennlig tilbud på tvers av kommune, næringsliv og frivillighet

Skal utvikle aldersvennlig tilbud på tvers av kommune, næringsliv og frivillighet
Lom kommune er i gang med et forskningsprosjekt der de utforsker hvordan offentlige, private og frivillige aktører kan samarbeide om aktivitetstilbud til kommunens eldre innbyggere.
− Resultatet av dette forskningsprosjektet kan bli en tjenestemodell til inspirasjon for mange andre kommuner, forteller Anne Berit Rafoss, i Senteret for et aldersvennlig Norge, som har gleden av å sitte som deltaker i prosjektgruppa.
Bærekraftige velferdstjenester
Lom kommune hadde ifølge SSB 2228 innbyggere i 2020. Av disse er nærmere 1 av 5 over 70 år. Om 30 år vil det bo 17 prosent færre i kommunen. Samtidig vil andelen over 70 år passere 31 prosent.
Som et skritt på veien for å løse noen av utfordringene helse- og omsorgssektoren står overfor, er ønske å få til et samarbeid mellom kommunen, privat næringsliv og frivilligheten for å skape helsefremmende aktivitetstiltak for hjemmeboende eldre.

− Ved å få på plass et slik samarbeid vil Lom være i førersetet for bærekraftige og innovative grep for en mer økonomisk og bærekraftig helse- og velferdstjeneste til sine innbyggere. De nye løsningene som utvikles vil ha stor overføringsverdi til andre kommuner og næringsliv i landet for øvrig, forteller Anne Berit.
Flere spennende muligheter
Prosjektgruppa hadde i april sitt aller første møte. I tillegg til å skape en felles forståelse og motivasjon for prosjektet, var det også satt av tid til idémyldring.
− Helsefremmende aktiviteter for eldre kan romme så mangt, og her ble det løftet frem mange gode forslag. Det skal bli spennende å diskutere videre, forteller Anne Berit.
Neste steg i prosjektet blir samtaler og intervjuer med det lokale næringslivet og frivilligheten, nettopp for å identifisere hvilke muligheter og ressurser de har til å skape helsefremmende aktivitetstiltak.
Om forskningsprosjektet
«Ny tjenestemodell for forebyggende helse i samarbeid mellom kommune, næringsliv og frivillig sektor» eies av Lom kommune og er finansiert av Regionalt forskningsråd for Innlandet.
Skjåk kommune, Regionrådet Nord-Gudbrandsdal, Norsk fjellsenter Visit Jotunheimen og Senteret for aldersvennlig Norge bidrar i prosjektet med kunnskap og som prosjektdeltakere. Det samme gjør representanter fra Vågå kommune, Sel kommune, Lesja kommune og Dovre kommune. SINTEF Digital er med som FoU-partner.
Målet er å kartlegge mulighetene for å opprette helsefremmende tiltak for eldre i et samarbeid mellom ulike aktører. Videre vil prosjektet kartlegge hvilke aktiviteter målgruppen finner interessant å delta på, samt faktorer som hemmer/fremmer deltakelse.
Resultatet skal bli en skisse til en tjenestemodell for aktørsamarbeidet for næringslivet, frivillige og kommunen.
Prosjektet gjennomføres i 2022.