Program for et aldersvennlig Norge 2030
Program for et aldersvennlig Norge 2030 er en del av regjeringens Bo trygt hjemme-reform. Programmet skal bidra til at det blir tatt grep nasjonalt, regionalt og lokalt for å skape et mer aldersvennlig samfunn.
Bo trygt hjemme-reformen skal bidra til aldersvennlige samfunn, mer helhet i eldrepolitikken og bedre helsehjelp til eldre i Norge. De overordnede målene er at eldre kan bo trygt hjemme og at behovet for helse- og omsorgstjenester blir utsatt, gjennom bedre planlegging, styrket forebygging og mer målrettede tjenester.
Regjeringens ambisjoner om et levende lokalsamfunn og aktive eldre er samlet i Program for et aldersvennlig Norge 2030. Senteret for et aldersvennlig Norge skal gjennomføre programmet, i samarbeid med andre aktører. Programmet er sortert under fem overordnede tema:
Meningsfulle møteplasser
Dagens eldre har mange friske og aktive år etter pensjonsalderen. Vi trener, reiser og møtes. Forskningen viser at eldre som er aktive og sosiale også holder seg friske og klarer seg selv lenger. Men noen er eller blir ensomme når de forlater arbeidslivet eller mister sin ektefelle. I et aldersvennlig Norge skal det være møteplasser og arenaer der alle generasjoner kan møtes og holde seg fysisk og psykisk aktive.
Konkrete tiltak:
- Spre kunnskap og eksempler på møteplasser for eldre som kan by på sosiale, kulturelle og fysiske aktiviteter og tilbud.
- Bidra til at flere kommuner kan gjennomføre Generasjonslekene og andre aktiviteter som skaper meningsfulle møteplasser og deltakelse for eldre.
Aldersvennlig transport
Det spiller liten rolle hvor tilgjengelige og inkluderende møteplasser, aktiviteter og tjenester vi har, dersom det ikke er mulig å komme seg dit. I et aldersvennlig Norge skal det være transport og mobilitetsløsninger som gjør at alle kommer seg fra A til B, uansett årstid.
Konkrete tiltak:
- Spre kunnskap og eksempler og modeller på aldersvennlige mobilitets- og transportløsninger mot samferdselsbransjen.
- Løfte aldersvennlig transport som tema i nettverk og partnerskapsaktiviteter.
Mobilisering av seniorkrafta
Frivillighet er for mange veien til en aktiv og sosial alderdom. I et aldersvennlig Norge forventes det at friske mennesker med mye fritid hjelper til der det trengs. I 2019 bidro pensjonister med formelt og uformelt frivillig arbeid verdt hele 29 milliarder kroner. Det finnes store uforløste eldreressurser som kan mobiliseres.
Konkrete tiltak:
- Spre metoder for og eksempler på direkte dialog med eldre om deltakelse i frivillig arbeid.
- Gjennomføre en kampanje retta mot kommuner og frivillige organisasjoner om hvordan man kan rekruttere eldre til frivillig arbeid.
Samskaping og partnerskap
Både arbeidsliv og næringsliv, kommuner og lokalsamfunn må involveres, og alt fra organisasjoner til sivilsamfunn, kunnskaps- og forskningsinstitusjoner må inkluderes i arbeidet med et aldersvennlig samfunn.
Konkrete tiltak:
- Spre kunnskap og erfaringer med ulike samskapingsløsninger mellom blant annet kommune, frivillig og ideell sektor, næringsliv, innbyggere og så videre.
- Videreutvikle Nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn og senteret sin partnerskapsordning.
- Gjennomføre en årlig eldreuke i reformperioden.
Planlegging for en bedre alderdom
De eldre som vil bidra, må få bidra. Enten det er med lønnet eller frivillig arbeid. Eldrerollen er i endring, og tiden som pensjonist er lenger en noe gang.
Konkrete tiltak:
- Gjennomføre kommunikasjon om bærekraftig planlegging for en bedre alderdom, både i samfunnet og for den enkelte.
- Gjøre kampanjemateriell fra planleggelitt.no tilgjengelig for kommunene.
- Gjennomføre en informasjonskampanje om boligplanlegging rettet mot innbyggerne.
Gjennomføring av programmet
Programmet er fleksibelt og løpende, hvor det vil bli lansert nye og supplerende tiltak underveis i programperioden som varer til og med 2030.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Bli oppdatert på siste nytt fra senteret og arbeidet med et aldersvennlig Norge.