Befaring i Sandes sentrum
I årene fremover får Sandnes kommune en markant økning i antall innbyggere over 67 år. Vi har i en årrekke hatt en ung befolkning. Det betyr at vi er flinke til å planlegge for barn og unge, men endret demografi krever nye løsninger, og mer samarbeid på tvers av ulike fagområder.
Det ble nedsatt en arbeidsgruppe som skulle planlegge, og arrangere en samling for ansatte i Byutvikling og teknisk. Samlingen hadde ulike faglige innlegg, deriblant av seniorrådgiver i Helse Vest Geir Sverre Braut, som utfordret om Plan og bygningsloven er vår viktigste folkehelselov.
Alle deltakerne måtte være med på en annerledes befaring i sentrum. Vi hadde laget en løype med ulike oppgaver. Hensikten var å synliggjøre utfordringer knyttet til fremkommelighet.
Deltakerne ble delt inn i grupper der noen skulle sitte i rullestol, andre skulle benytte rullator, noen fikk briller som gav eksempelvis tunnelsyn og dobbeltsyn. Andre fikk stive ledd ved bruk av bølgepapp og limbånd.
Befaringen har gitt deltakerne kunnskap og erfaring, som de tar med seg i sitt videre arbeid. En av deltakerne uttalte følgende:
«Jeg går her hver dag, men har aldri tenkt gjennom hvor mange hindringer det faktisk er her»
-
Prosjektnavn:Sandnes blir eldre
-
Kommune:Sandnes
-
Mål:Økt kunnskap og forståelse blant ansatte i Byutvikling og teknisk om det å bli eldre, hva er viktig å huske på
-
Organisering:Sandnes blir eldre er kommunens overordnede plan for å planlegge, tilrettelegge og prøve ut tiltak knyttet til endret demografi
-
Finansiering:Egenfinansiering
-
Medvirkning:Workshop med seniorer fra ulike deler av byen og i ulik alder ved oppstart av prosjektet. I tillegg er det dannet en seniorgruppe som vil bli invitert til miniworkshop to ganger i året. I dialogen med seniorene testes også ut ulike budskap som kommunen ønsker å komme med.