Belysning på Midtsandtangen

Midtsandtangen friluftsområde er et unikt friluftsområde i norsk sammenheng. Området var tidligere militærleir og ble sikret som statlig friluftsområde i 2005.

Området er universelt utformet og på det 150 dekar store området finner du både stier, strand og sanitærbygg som er tilgjengelige for alle.

For å kunne bruke friluftsområdet hele året, også når det er mørkt, har det blitt montert belysning av gangstien på Midtsandtangen friluftsområde.

Arbeidet med å etablere belysning ble gjort i to etapper i 2019, og området fikk 47 nye lyspunkter fordelt på gangstien på området. Når den nye trimparken åpnet i 2021 ble denne også lyssatt med 6 ekstra lyspunkt. Omtrent 1 500 meter av området er nå belyst. 

Når det gjelder lyskilder lyser de nedover, ikke oppover eller på siden. Da unngås lysforurensning, og man kan fortsatt se stjernene. Lysene forstyrrer heller ikke fugler/insekter. Armaturene har effekt 17 watt pr punkt, og har nattsenking til 5 lux. Fotocelle og nattsenking gir lave driftskostnader.

Angående stolper, er det ikke valgt lave stolper, da disse lyser dårlig og større risiko for hærverk. En annen fare er at de lett kan sykles borti for eksempel.

Lakkerte parkmaster (ekstra lakkering pga nærheten til saltvann), 4 m høyde, 25 m avstand mellom hver mast.

Mer info på kommunens hjemmeside i denne lenken

  • Prosjektnavn:
    Belysning av gangstien på Midtsandtangen friluftsområde
  • Kommune:
    Malvik
  • Mål:
    Gjøre friluftsområdet attraktivt å benytte hele året
  • Organisering:
    Samhandling mellom initiativtaker, Virksomhet kultur, Kommunal ledelse, og politikere medførte at det ble politisk vedtatt å legge noen kroner i prosjektet
  • Finansiering:
    Kostnaden på prosjektet er delt mellom Trøndelag fylkeskommune på vegne av Miljødirektoratet med 630 000 kroner, og 600 000 kroner ble bevilget av kommunestyret etter årsoppgjøret i 2018
  • Medvirkning:
    Initiativet kom fra en lokal kunstner. Samhandling mellom initiativtaker, Virksomhet kultur, Kommunal ledelse, og politikere gjorde prosjektet gjennomførbart
Kontaktperson: Marit Hammer, Malvik kommune