Doktormyra i Drangedal

Drangedal kommune ønsker å utvikle et ca. 60 dekar stort ubebygd område i sentrum av tettstedet Prestestranda. I tilknytning til området finnes allerede flere kommunale servicetilbud, samt dagligvarebutikk og andre sentrumsfunksjoner. Prosjektet startet opp høsten 2022.

Målet er å utvikle et aldersvennlig boligområde med private boliger, kommunale omsorgsboliger og et servicebygg bestående av lokaler til kommunale helsetjenester, dagsenterlokaler med mulighet for sambruk og eventuelt lokaler til andre tjenester og næringsdrivende. Deler av området består av myr, og her planlegges det en universelt utformet turvei uten inngrep i myra.

Prosjektet har siden oppstarten lagt opp til en bred medvirkningsprosess. Oppstartsaktiviteten var en workshop med politikere og ansatte fra alle sektorer, for å sikre en felles forståelse og kunnskapsgrunnlag. I det videre arbeidet har det vært gjennomført en rekke ulike medvirkningsaktiviteter ut mot befolkningen i kommunen.

Hovedmålgruppa for prosjektet er eldre. For denne gruppa har det blitt gjennomført en spørreundersøkelse om boligønsker, samt intervjuer om boligsituasjon nå og i framtida. Kommunens eldreråd var initiativtaker til hele prosjektet, og fungerer som en viktig pådriver og samarbeidspartner. Videre har prosjektleder orientert om prosjektet på flere eldretreff i regi av Pensjonistforbundet.

Det har også blitt gjennomført aktiviteter rettet mot ungdommer, og her har ungdomsskolen i kommunen vist stor velvilje og gitt oss tid med elevene. I 2022 ble en tiendeklasse utfordret på å skape sine løsninger for prosjektet, blant annet gjennom å bruke Legoklosser på en 3D-modell av området. Våren 2024 var Aldersvennlig lokalsamfunn en av casene i forbindelse med Ungt Entreprenørskap på 9. trinn, og en gruppe som tok for seg utviklingen ved Doktormyra ble kåret til beste prosjekt og sendt videre til fylkesfinalen.

Prosjektet har også som mål å formidle informasjon om prosjektet ut til alle innbyggerne i kommunen. Her har lokalavisa vært en viktig og velvillig samarbeidspartner. De har både laget egne saker, og gitt prosjektet spalteplass til innsendte tekster. For eksempel trykket avisa en oppsummering av spørreundersøkelsen om boligønsker. Dette er viktig for å formidle at innspillene faktisk blir lest og tatt inn i prosjektet. Prosjektet har også fått lov til å sette opp en oppslagstavle utenfor nærbutikken, der målet er å henge opp aktuell informasjon om aldersvennlighet generelt og det lokale prosjektet spesielt.

park og fritid ideskisse

 

  • Prosjektnavn:
    Doktormyra – aldersvennlig lokalsamfunn
  • Kommune:
    Drangedal
  • Mål:
    Utvikle et aldersvennlig boligområde sammen med uteområder og kommunale tilbud i Drangedal sentrum
  • Organisering:
    Drangedal kommune i samarbeid med innbyggere
  • Finansiering:
    Tilskudd fra Husbanken, Sparebankstiftelsen DNB og Vestfold og Telemark fylkeskommune
  • Medvirkning:
    Bred medvirkningsprosess med ansatte, politikere og innbyggere
Kontaktperson: Inger Agnete Reppen Vrålstad, Drangedal kommune