Gjerdrum Park

Etter det store leirskredet i desember 2020, måtte Gjerdrum kommune ta stilling til hvordan arealene best mulig kunne brukes i fremtiden. Både kommunens fremtidige arealbehov og innbyggernes ønsker ble undersøkt i tett samarbeid med kommunens psykososiale senter. Medvirkningsprosessens klareste tilbakemelding var at mange ønsket at området skulle være offentlige tilgjengelig i fremtiden, for på den måte å kunne ta det tilbake. Flere ønsket park, møteplasser for ro og for lek.

Parkprosjektet har tre overordnede mål:

  • Tilgjengeliggjøre og aktivisere området med parkfunksjoner
  • Reetablere natur
  • Sikre at arealer for tidligere dyrka mark blir erstattet i samme størrelse

Gjennom sikringsarbeidene og parkprosjektet vil området kunne oppleves som trygt igjen, innbydende og fylt av liv. Kommunen har hatt søkelys på at parken skal inneholde flere lavterskeltilbud med egenorganisert aktivitet for alle generasjoner.  Parken har områder med ulike karakterer, generasjonsparken med ulike aktiviteter, naturparken for en stedegen biotop og med mindre stoppesteder langs turstier og et minnested for ettertanke og refleksjon. 

Generasjonsparken i nord får flere destinasjoner og aktiviteter. Her anlegges benker i en oppstått amfiformasjon, hvor det vil være mulig å ha ulike kulturelle arrangementer. Rundt amfiet ligger tilbud som kan falle i smak for folk i alle aldre. En trimpark for eldre, denne kan bli brukt i opptrening av beboere på Helsehuset. En lekeskog for de mindre barna. Og en aktivitetsbakke med hinderløype og egentreningsapparater for eldre barn og voksne.

Gjerdrum Park lekestativ i park med veg og trær

Fartsfylt aktivitet samles i den søndre del av generasjonsparken. Nederst på flaten kommer en skøytebane, som om sommeren kan brukes av rullende aktiviteter som skateboard, rulleskøyter og små sparkesykler. Skøytebanen har en organisk form med grønne øyer, slik at en kan gå en rundtur i landskapet. Formen innbyr til lek på isen, samtidig som barn uten skøyter kan leke på øyene. På denne måten innbys det til større interaksjon mellom de som oppholder seg på isflaten og de som er på sidekantene. Ved siden av rulle-/skøytebanen etableres en flowtrail og en pumptrack for sykler. Flowtrailen er grusvei med doserte svinger, som utnytter høydeforskjeller i terrenget etter ulykken. Om vinteren blir denne en morsom akebakke og et sted for skileik.

Ved å legge til rette for turmuligheter og fysisk aktivitet med ulik vanskelighetsgrad, vil alle aldersgrupper finne attraktive tilbud i parken. Barn og unge får muligheten til å utfordre seg selv, og stadig ta nye steg etter hvert som de vokser.

Gjerdrum Park veg plen og trær

 

  • Prosjektnavn:
    Gjerdrum Park
  • Kommune:
    Gjerdrum
  • Mål:
    Finne løsninger som er «best mulig for flest mulig» etter leirskredet i desember 2020. La befolkningen «ta området tilbake» og skape gode møteplasser på tvers av alle generasjoner
  • Organisering:
    Kommunalt styrt prosjekt i tett samarbeid med NVE og deres sikringsarbeider
  • Finansiering:
    Kommunalt investeringsprosjekt med gode bidrag fra eksterne aktører som Spillemidler og Sparebankstiftelsen
  • Medvirkning:
    Møter med ulike interessegrupper, folkemøter, åpne høringer, medvirkningsportal, fremtidscafe, ungdomsverksted, tegninger fra barnehagebarn og politisk forankring i planutvalget og kommunestyret.
Kontaktperson: Fredrick Olshausen, Gjerdrum kommune