Medvirkning i utvikling av byrom i Ålesund sentrum

Byromprosjektet handler om å utvikle eksisterende byrom til å bli gode, trygge og sanselige byrom, med attraktivitet året rundt. Prosjektet har spesielt fokus på barn, unge og eldre, da disse behøver mest tilrettelegging for å trives. I 2023 ble det gjennomført et forprosjekt med bred medvirkning. Det ble testet ut ulike metoder for å treffe brukergruppene godt, og å få mest mulig innspill generelt.

Skiltene stod ute i byrommene i 5 måneder mens andre tiltak i forprosjektet ble gjennomført, slik som workshops, byromsvandringer og midlertidige kunstprosjekt.

En annen spesiell side ved byromsprosjektet er involveringen av kunstkompetanse fra tidlig fase i planleggingen. Kompetansen satt både i prosjektgruppen ved kuratorer, men også ved å la kunstnere lage midlertidig kunst i byrommene. Dette skulle gi ideer inn til prosjektgruppen, teste ut funksjoner i byrommene, og være et medium for medvirkning via kunstnerens arbeid i byrommet, samt effekten av selve kunsten. Mange av innspillene på QR-koden viste til kunsten i byrommene og deres meninger rundt disse.

Workshopene var konsentrerte økter med utvalgte brukergrupper. Lala Tøyen AS bidro med spesiell kompetanse på dette, og brukte ulike metoder for å stimulere deltakerne til å uttrykke sine meninger. De tok også med seg enkelte kunstnere fra de midlertidige kunstprosjektene til å bidra i workshopene med sin kunstform.

Kommunen supplerte med byromsvandringer der innspill ble sendt inn via QR-koden, og med separate møter og samtaler med enkelte grupper, aktører og personer som vi ønsket flere innspill fra.

Responsen fra skiltene med QR-kode var god. Det var 1540 besøkende på nettsiden, 339 innspill og 716 reaksjoner på andres innspill. Yngste deltaker var 5 år og eldste 76 år. Gjennomsnittsalder var 38 år. Gjennomsnittlig brukstid inne på nettsiden var 1 minutt.

infoplakat og tre på gata

Her er mer informasjon om byromsprosjektet i denne lenken

  • Prosjektnavn:
    Utvikling av byrommene Harald Torsviks plass, Korsatunellen og St. Olavs plass («Byromsprosjektet»)
  • Kommune:
    Ålesund
  • Mål:
    Medvirkningen skulle få barn, unge og eldre i tale i større grad enn de vanligvis gjør. Målet med dette er å få klarhet i hva brukergruppene ønsker seg, slik at vi vi kan gjennomføre utviklingen i riktig retning.
  • Organisering:
    Avdeling Prosjekt, Miljø og samferdsel har hatt ansvaret for prosjektet og ledet gjennomføringen. I tillegg bidro avdeling Kultur med fagkompetanse
  • Finansiering:
    Dette prosjektet er et av flere BRM-prosjekt (Byen som regional motor) BRM er en tilskuddsordning hos Fylkeskommunen i Møre og Romsdal, og sammen med kommunens egenfinansiering. Etter oppstart kom det også tilskudd fra Lokalsamfunnsordningen til KORO – et statlig organ for kunst i offentlig rom.
  • Medvirkning:
    Det ble plassert ut skilt i hvert av byrommene med en QR-kode som var knytt sammen med en innspillsportal. Alle innspillene ble samlet opp i portalen, og presentert som en oversiktlig rapport til slutt. Denne tjenesten ble levert av Travers
Kontaktperson: Linda Fiskerstrand Sperre, Ålesund kommune