Minnestien

Med den store veksten av antall eldre i Oslo, er det viktig å tilrettelegge for aktivitet og deltakelse på egnede uteområder. På den måten fremmer man befolkningens helse og trivsel og legger til rette for aktiv aldring. Med Minnestien ønsker vi at alle skal få muligheten til være aktiv og delta i samfunnet uavhengig av funksjonsnivå. Det er viktig å tilrettelegge utearealet slik at alle kan bruke det. Minnestien er universelt utformet slik at du kan komme til med rullestol, rullator, og barnevogn.

Det er viktig at grønne områder i nærmiljøet er tilrettelagt og tilgjengelige for bruk av alle aldersgrupper. Utviklingen av uteområder bør gjøres i samråd med eldre for å sikre aldersvennlige nærmiljø og områder hvor eldre kan benytte seg av tilbud og være aktiv.

Den totale opplevelsen, med lett tilgjengelig vadresti med gjennomgående brukerstøtte i veifinningen, tydelige skilt med informasjon og historiske betraktninger, aktivitetsplass med treningsapparater, og sansehage. Med både brukerinitiativ og -involvering, har bydelen sammen laget noe som innbyggerne har ønsket seg.

Minnestien har vært et samarbeid mellom flere etater i Oslo kommune hvor vi har fått til sambruk til glede for innbyggerne i byen. Eldrerådet har blitt involvert underveis i prosessen ved at de kom med forslag til tema på formidlingsskiltene. Innbyggerne har fått anledning til å involvere seg gjennom lokalavisen og navnekonkurranse i forbindelse med hva stien skulle hete.

Ideen har sprunget ut fra et innspill fra en senior under en idémyldring i forbindelse med at Oslo ønsker å være en aldersvennlig by. Bydelen har en møteserie "MandagsSTOPPEN" som er en medvirkningsarena og en del av det å være en aldersvennlig by.

Med universell utforming legger man til rette for at alle skal kunne bruke Minnestien uavhengig av alder, kjønn og etnisitet. Minnestien knytter byens eldre og yngre sammen. I arbeidet med å lage Minnestien universelt utformet har kommunen fått råd fra fagpersoner innen feltet fra Helseetaten, Oslobygg og Utviklings og kompetanseetaten. Oslo er også den første kommunen i Norge som har inkludert demensvennlig skilting i sin designmanual. 

  • Prosjektnavn:
    Minnestien
  • Kommune:
    Oslo
  • Mål:
    Legge til rette for økt aktivitet og deltakelse for seniorer, barn og voksne
  • Organisering:
    Bydel Ullern, Oslo kommune
  • Finansiering:
    Prosjektmidler og Bydel Ullern
  • Medvirkning:
    Bydel Ullern, Oslobygg, Utviklings- og kompetanseetaten, Sykehjemetaten, Helseetaten, eldrerådet og senior
Kontaktperson: Mari Bilben, Bydel Ullern