Tiltak for å engasjere den frivillige seniorkraften i møte med barn og unge

Postet: 26.08.24 (oppdatert 27.08.24)
Dame på scenen, flere folk i salen taster på telefonen, en skjerm viser en ordsky der trygghet er det største ordet.
Senteret for et aldersvennlig Norge og Frivillighet Norge samlet en god gruppe til workshop om seniorressursen i møte med barn og unge under Arendalsuka 2024. Foto, Birgitte Heneide/ Frivillighet Norge

Under Arendalsuka inviterte Senteret for et aldersvennlig Norge og Frivillighet Norge til workshop for å utforske hvordan vi kan involvere de frivillige seniorene i møte med barn og unge. Stikkordet var verdien av generasjonsmøter, og det ble presentert konkrete tiltak der seniorene bidrar med sin tid, kompetanse og erfaring for å skape inkluderende og trygge miljøer for yngre generasjoner.

– Vi må sikre god samhandling og gode møter mellom generasjoner og være bevisst betydningen av travle foreldre, aktive barn og besteforeldregenerasjonen som en ressurs; "seniorkraften". Eldre kan være noe for yngre og de yngre kan være noe for de eldre, understreket Wenche Halsen, leder i Senteret for et aldersvennlig Norge.  

Vinn-vinn

Skolen og fritidsarenaer for barn og unge kan være arenaer hvor en kan skape verdifulle møter mellom generasjoner, og en arena hvor den frivillige seniorressursen kan bidra med sin tid, kompetanse og erfaring.

Generasjonsmøter har en stor verdi og bidrar til inkludering, fellesskap og tilhørighet, og motvirker ensomhet og utenforskap.

Seniorer har tid og kompetanse som frivilligheten trenger, og kan bidra med en rekke oppgaver som for eksempel styreverv, søke midler, oppdatere medlemssystemer, stå i kiosken på arrangement, vedlikeholde bygg og anlegg, koke kaffe, være trener eller instruktører.

En ordsky der ordene fellesskap, trygghet og erfaringsdeling er størst.
Deltakerne i workshopen ble spurt om hvilke gevinster det gir å involvere den frivillige seniorressursen i arbeid med barn og unge. Felleskap, trygghet, erfaringsdeling, helse og trivsel var det de aller fleste oppga etterfulgt av tilhørighet, kreativitet, respekt og inkluderende lokalsamfunn.

Spør!

Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge, presenterte ferske tall fra Frivillighetsbarometeret, og kunne fortelle at frivillige i alderen 67-79 år har økt fra under 40 % til rundt 60 % fra 1998 til 2023.

Foto Frivillighet Norge Birgitte Heneide-8150655-medium.jpg
Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge. Foto, Birgitte Heneide/ Frivillighet Norge

Stian tok raskt til seg begrepet "seniorkraften" som Wenche presenterte innledningsvis, og viste til at 27 % av frivillige over 60 år gjør mer enn 5 timer frivillig arbeid hver måned!

På den andre siden understreket han at vi har en jobb å gjøre når over to av tre seniorer (60+) sier det gjerne vil være frivillige, men bare tre av ti er blitt spurt.

Sammen om Ælva

I Drammen har de lykkes med å skape faste møteplasser mellom generasjoner. Gro Renstrøm Moen fra Pensjonistforbundet i Buskerud fortalte om samarbeidet de har med Drammen idrettsråd og lokale idrettsklubber. Sammen tilbyr de åpen hall i skolene, åpent klubbhus, treningstilbud til pensjonister, barnehagetilbud og årlige aktivitetsdager.

Gro viste til suksesskriterier som har vært viktige for at de har lykkes: støtte fra Drammen kommune og idrettsrådet, prosjektleder, ansatt daglig leder i klubben, tidlig etablering av samarbeidsformer og prosjektplaner, samt "frie og villige" pensjonister.

Dame står på scenen
Gro Renstrøm Moen, fylkessekretær i Pensjonistforbundet Buskerud forteller om hvordan de sammen med idrettsråd og idrettslag har lykkes med generasjonsmøter i skolen og idrettslag i Drammen. Foto, Birgitte Heneide/ Frivillighet Norge

Konkrete tiltak for å involvere de frivillige seniorene i møte med barn og unge

I workshopen ble deltakerne bedt om å utforske hvordan vi kan involvere de frivillige seniorene i møte med barn og unge. Her var det flere som pekte på betydningen av at seniorene må bli spurt.

Videre ble det løftet frem flere gode initiativ og tanker om hva seniorene kan involveres i:

  • Etablere en "besteforeldrebank" for dem som trenger nye besteforeldre.
  • Invitere til etterskoletid-middager, komme sammen på tvers av generasjoner og spise et godt og næringsrikt måltid sammen.
  • Bidra på idrettsdager.
  • Leksehjelp
  • Natteravner
  • Borettslagsvenn – der seniorene kan være en ressurs for barnefamilier.
  • Lyttevenn - seniorer som hører barn lese høyt en-til-en i klasserommet. 
  • Bidra til trygg skolevei. 
  • Barnehage

Jobber videre med resultatene

Så hvordan kan vi lykkes med å spørre enda flere seniorer om de ønsker å være frivillige i barn og unges skolehverdag og fritid, og hvordan kan vi spre de gode eksemplene?

Resultatene fra workshopen gir nyttige perspektiver inn i både Senteret for et aldersvennlig Norge og Frivillighet Norge sitt arbeid.

– Sammen vil vi se på videre samarbeidsmuligheter på dette feltet, forteller Lina Marie Brathaug Frantzen, som jobber med senterets partnerskapsordning.  

 


Gode eksempler på møte mellom generasjoner

Klassevenn

På Framnes skole i Sandefjord deltar ofte én ekstra voksen i undervisningen – en klassevenn. Det er en senior som frivillig bidrar med oppgaver som leksehjelp, høytlesing, strikking, matlaging og turer i skogen.  

Les mer om klassevenn-prosjektet i Sandefjord

Generasjonslekene

Generasjonslekene er et arrangement med aktiviteter som bidrar til mangfold og inkludering på tvers av generasjoner, og der frivilligheten i samarbeid med kommunen står i sentrum. De tre siste årene har Senteret for et aldersvennlig Norge og Norges frivilligsentral bistått byer og lokalsamfunn over hele landet med materiale og veileding. 


Les mer om Generasjonslekene her

Fakta om seniorene og frivillighet 

  • 62 % av befolkningen gjør frivillig arbeid.
  • Andelen frivillige i alderen 67-79 år har økt fra under 40 % til rundt 60 % fra 1998 til 2023.
  • 27 % av frivillige over 60 år gjør mer enn 5 timer frivillig arbeid hver måned, mot 11 % av de mellom 18-30 år. 
  • Seniorer som deltar i frivilligheten, har høyere livskvalitet og føler seg i mindre grad ensomme enn de som ikke er frivillige 
  • Over to av tre seniorer (60+) vil gjerne være frivillige, men bare tre av ti er blitt spurt. 69 % av de over 60 år sier at ingen har forsøkt å rekruttere dem det siste året. Hvorfor spør vi ikke flere eldre om å bidra?
  • Mer enn 50 % av frivilligsentralene har kontakt med skoler i sin kommune. 50 % av lokallagene som bruker Frivillig.no ønsker å rekruttere flere eldre frivillige, og mange har allerede samarbeid med skolene.

Kilde: SSB, Frivillighetsbarometeret

Veileder for flere engasjerte seniorer i lokalmiljøet

Senteret for et aldersvennlig Norge har sammen med Halogen og 12 av landets kommuner utarbeidet en veileder som skal hjelpe kommunene til å tenke nytt som tilrettelegger og innovatør av fremtidens frivillighet.

Veilederen inneholder konkrete metoder, eksempler, guider og maler som kan brukes for å engasjere flere seniorer til frivillig innsats i lokalmiljøet.

Bla deg gjennom veilederen her