Aldersvennlige virksomheter

Av: Aldersvennlig Norge
Postet: 23.03.23 (oppdatert 23.03.23)
Gode tanker og ideer da partnerne var samlet til kickoff for prosjektet i 2022.
Gode tanker og ideer da partnerne var samlet til kickoff for prosjektet i 2022.

Aldersvennlige virksomheter

Av: Aldersvennlig Norge
Postet: 14.02.23 (oppdatert 21.02.23)

Det var tema og utgangspunktet for det aller første prosjektet som ble igangsatt gjennom Senteret for et aldersvennlig Norge sin partnerskapsordning. Resultatet er en bevisstgjøringskampanje som skal få norske bedrifter til å se verdien av å inkludere alder som en større del av sitt mangfoldsperspektiv.   

«Møt morgendagens arbeidsstokk» er navnet på kampanjen som ble lansert i januar, og som i disse dager ruller i ulike sosiale medier.

− Med de demografiske endringene vi står i overfor, må bedriftene tenke annerledes. Om kun ti år er vi flere mellom 60 og 70 år her i landet, enn mellom 20 og 29 år. Det vil utvilsomt påvirke hvordan arbeidsstokken vil se ut, understreker Nina Myklebust, som leder arbeidet med senterets partnerskapsordning.

−I kampanjen synliggjør vi at det ikke bare er nødvendig, men også smart å ha en arbeidsstokk som tar høyde for disse endringene.

Bevisstgjøring

UN Global Compact, KPMG, Atea, Møre og Romsdal fylkeskommune og SESAM ved Universitetet i Sørøst Norge er partnerne som har samarbeidet i prosjektet.

− Alle våre strategiske partnere vil på ulike måter inviteres til å jobbe sammen med oss i en gitt periode, for å bidra til å løse en utfordring eller synliggjøre en mulighet innen aldersvennligtematikken. Og det er partnerne som sammen setter målsetninger og fordeler roller i de ulike prosjektene, forteller Nina.

Denne gangen var det arbeidslivet som ble gitt som tema – og dannet grunnlaget for gode diskusjoner på tvers av partnerne som representerer ulike virksomheter og fagfelt.  

− Prosjektet ble fort peilet inn mot bedriftenes bærekraftsarbeid. Skal vi lykkes med å nå bærekraftmålene, i den enkelte bedrift, lokalt, regionalt og nasjonalt – må vi bli mer aldersvennlig. Vi vet at mangfold bidrar til at oppgaver løses på en bedre måte, og sånn kom også dette perspektivet inn i arbeidet, fortsetter hun.

Et av spørsmålene som ble lagt på bordet, var hvilken plass alder har i ligningen, når bedriftenes ledergrupper snakker om mangfold?

− Det resulterte til slutt i en bevisstgjøringskampanje rettet mot HR ansatte, rekrutterere og ledere.

Frokostseminar med tips og råd

Kampanjen avsluttes 28. februar med et eget frokostseminar – både for fysisk og digital deltakelse.  

− Her har vi seniorressursen som rød tråd, og får blant annet høre mer om hva forskningen sier om framtidens arbeidsstyrke. Hvem er de eldre? Her blir det også mer om betydningen av seniorenes ekspertise og hvordan norske bedrifter kan bli flinkere til å se markedsmulighetene som ligger i demografiendringene, forteller Nina spent.  

− En stor takk til partnerne som fikk bryne seg på et veldig åpent tema. Vi har hatt noen gode arbeidsøkter, og kan sammen være stolte av resultatet, avslutter Nina.