Eldrerådskurset
Eldrerådskurset veileder eldreråd i hvordan de aktivt kan delta i utviklingen av aldersvennlige lokalsamfunn. Kurset gir også en god introduksjon til rollen eldrerådet har og kan ta. Kurset er delt inn i to moduler og en introduksjon. Alt finner du på denne siden.
Hva lærer du?
Målene for Eldrerådskurset er at du som medlem i eldrerådet skal få:
- kunnskap om rådets virksomhet (roller og arbeidsform) og om beslutningsprosesser og politikkområder
- kunnskap om hvordan eldrerådene kan medvirke til utvikling av aldersvennlige lokalsamfunn
- større forståelse av å arbeide systematisk med å sikre god oversikt og ha god dialog med kommunens eldre innbyggere.
Tips til gjennomføring!
Det er både sosialt og lærerikt å ta kurset som samlet eldreråd! Sett av en møtedag, eller del opp innholdet i kurset til flere møtedager.
Verdt å vite
Eldrerådskurset ble gjennomført første gang vinteren 2024. Modul 1 består av film, animasjoner og oppgaver. Modul 2 har vært gjennomført som en fysisk samling. Her finner du presentasjonene fra den fysiske delen av kurset som tre videoforelesninger. Nederst på denne siden kan du lese mer om Eldrerådskurset.
Introduksjon
I videoen under får du en rask introduksjon til eldrerådet: historien, formålet med eldrerådet og utfordringer knyttet til å skape aldersvennlige samfunn.
Veileder for eldreråd
Vi har laget en forkortet og noe bearbeidet versjon av kommunal- og distriktsdepartementets "Veileder for eldreråd". Den inneholder både formelle bestemmelser og nyttige tips som kan hjelpe deg med arbeidet i eldrerådet.
Modul 1: Opplæring i eldrerådsarbeid
Denne modulen består av fire temabolker med filmer og oppgaver som kan brukes til diskusjon i eldrerådet. Opplegget er enkelt og vil ta fra 2 til 2 ½ time å gjennomføre avhengig av hvor mye tid som brukes på diskusjoner og oppgaver. Klikk på bildene eller lenkene for å starte filmene.
Modul 2: Aldersvennlige lokalsamfunn
Denne modulen består av tre temabolker med filmer og en kort introduksjon. Det vil ta mellom 1 og 1 ½ time å gjennomføre denne modulen. Klikk på bildene eller lenkene for å starte filmen.
Eksempler på aldersvennlige tiltak
I filmen under kan du høre hva eldrerådet i Nesodden kommune har gjort for å bli mer synlig for seniorene i kommunen.
Mer informasjon
Nyttige lenker til veiledere og nettsider
- Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven)
- Forskrift om medvirkningsordninger
- Regjeringens veileder for eldreråd
- Veileder om medvirkning i planprosessen etter plan- og bygningsloven
- KS: Erfaringer med lovpålagte råd for medvirkning Nytt tilbud til medvirkningsrådene
- Statistisk sentralbyrå: Befolkningsframskrivinger for hver enkelt kommune fram til 2040
- KS: Håndbok i aldersvennlige lokalsamfunn
- Norske arkitekters landsforbund: Håndbok i aldersvennlig stedsutvikling
- OBOS sin veileder for aldersvennlige boliger
- Hva skjer? Kommende og gjennomførte arrangement i regi av Senteret for et aldersvennlig Norge
Om Eldrerådskurset
Våren 2024 fikk alle eldrerådsmedlemmer tilbud om det nye Eldrerådskurset. 1400 eldrerådsmedlemmer fra mer enn 300 kommuner og fylkeskommuner har deltatt på kurssamlinger over hele Norge.
Gjennom kurset har eldrerådsledere og -medlemmer lært om hvordan den offentlige forvaltningen fungerer, hvilken rolle eldrerådet kan ha, hva aldersvennlig utvikling er og hvordan eldrerådene kan bidra i sin kommune.
Vi har fått svært gode tilbakemeldinger på kurset, og har nå gjort noen tilpasninger for å gjøre innholdet tilgjengelig for alle. Den justerte versjonen kan benyttes som en oppfriskning eller for første gangs gjennomføring.
Merk:
-
Norge er et langstrakt land, og kommunene er svært forskjellige i beliggenhet, økonomi, befolkning med mer. Eldrerådskurset er laget for å gi kunnskap og å inspirere, og eldrerådsmedlemmene har fått råd og verktøy som kan brukes videre. Kurset gir ingen fasit på hva eldrerådene må gjøre eller hvordan de må jobbe.
-
Vi har forsøkt å lage et kurs som alle eldrerådsmedlemmer skal ha nytte av, men det kan være utfordrende å treffe både de som har lang erfaring og de som er helt nye.
-
I de fysiske samlingene var det satt av mye tid til diskusjon og samarbeidsoppgaver rundt bordet. Det ble også presentert lokale eksempler på aldersvennlig utvikling, som ikke er inkludert i videoversjonen.